Днес почитаме Света Евгения, 583 русенци празнуват имен ден

0
На 24 декември Православната църква почита паметта на Света мъченица Евгения
На 24 декември Православната църква почита паметта на Света мъченица Евгения

583 русенци празнуват имен ден днес, когато вечерта ще ни събере край семейната трапеза за Бъдни вечер.

На днешната дата Българската православна църква почита св. преподобномъченица Евгения. Имен ден празнуват носещите имената Евгени, Евгения и Жечка. Справката в отдел „Гражданско състояние” сочи, че в Община Русе живеят 324 мъже кръстени Евгени, дамите, кръстени на името на светицата са 243, а с името Жечка са наречени едва 15 русенки.

Днес, на 24 декември Православната църква почита паметта на Света мъченица Евгения. Света Евгения имала не лека съдба. Тя била римлянка и дъщеря на знатни родители, езичниците Филип и Клавдия. Въпреки хубостта си и доброто образование, тя избира да се отдаде на християнството. Посвещавайки се на него, тя придобила способността да лекува бедните чрез молитва.

Веднъж излекувала жена на име Мелантия, която се опитала да я прелъсти. Докато се посвещава на християнството, Евгения е прикривала своята самоличност и носела мъжки одежди. Мелантия наклеветила Евгения, че прикривайки истинската си самоличност се е опитала да я прелъсти. За да защити честта си тя разкрива коя е. Близките й я разпознават и много се зарадвали, че е жива и също приели нейната вяра.

Баща й Филип трябвало да избира или да се откаже от християнството, или да бъде уволнен от длъжността на управител на град Александрия. Той отказва и скоро след уволнението си умира. Семейството му се връща в Рим. Евгения не спирала да разпространява христовата вяра. За това и особено за обръщането към Христа на една знатна девойка Васила, Евгения била предадена на мъки. След като била подложена на жестоки мъки тя и Васила били обезглавени през 262 година. Евгения намира смъртта си на връх Рождество Христово.

На 24 декември имен ден празнуват Евгени, Евгения, Женя, Бистра, Благородна, Мален, Малена, Малин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари