Директорът на екоинспекцията била притеснена за новата производствена зона в Русе

0
Цонка Христова е сигнализирала съветника от СДС - Русе Елеонора Николова за опасенията си
Цонка Христова е сигнализирала съветника от СДС - Русе Елеонора Николова за опасенията си Видео: Русе Медиа

Цонка Христова е сигнализирала съветника от СДС - Русе Елеонора Николова за опасенията си

Директорът на РИОСВ - Русе инж. Цонка Христова е сигнализирала съветника от СДС - Русе Елеонора Николова за притесненията си, свързани с изменението на Общия устройствен план на Община Русе и включването в него на високотехнологична нова зона. Точката ще се гледа на днешната сесия на Общинския съвет.

Проблемът е, че тази зона не е нито графично, нито словесно определено къде ще се намира. „В РИОСВ имат определени подозрения в чия полза се прави този проект, но тъй като градът ни е много чувствителен на тема екология, ако зоната се намира на определена територия, може да се получат наслагвания на неблагоприятни фактори“, каза Елеонора Николова, предава Русе Медиа.

Затова от екоинспекцията на експертния съвет са гласували „въздържали се“ и няма да одобрят това изменение, защото няма предварителна екологична оценка. А такава не може да се направи такава оценка, след като не е ясно коя е точната зона.

Станимир Станчев уточни, че най-вероятно става въпрос за Н общинска администрация, че е привлечен като инвеститор.

В докладната записка за създаването на високотехнологична зона от общината са включили особеното мнение от представителя на РИОСВ – Русе, в което се сочи че: „Не приема изменение на Общия устройствен план на Община Русе без необходимата конкретика в устройването на зона (Пс) и провеждането на процедура по реда на Глава шеста от ЗООС /Закона за опазване на околната среда/. Да не се допуска промяна в графичната част или конкретно отреждане без процедура по ЕО /Екологична оценка/“.

От общината уточняват, че забележката е относима към конкретно градоустройствено планиране, заявено от инвеститор, на следващ етап от разработване на подробни устройствени планове, за конкретни имоти, които ще се разработват в съответствие със Закона за индустриалните паркове, когато паркът е вписан в регистъра по чл. 21, ал. 1 от Закона за индустриалните паркове. „Същите ще се разрешават в съответствие с чл. 125, ал. 7 на Раздел III – Подробни устройствени планове от ЗУТ и ще подлежат на определяне на приложимите процедури по ЗООС и Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/“, казват от администрацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    5
    Българският Припят
    Гледайте Припят и се молете за Русе! https://demotivation.me/images/20120714/do9s0gaydxr7.jpg Припят намалява от 47 500 души до 0 за няколко часа.
  • 4
    4
    сащ е агресор
    Ахааа, чака нов "инвеститор" - т.е. пак чужденец чака робите да му работят, а той да богатее! Да си търси работници от германия, от австрия, от испания... Или плаща заплата от 2000 евро, или да не идва в България!
  • 7
    3
    Отвратен
    Г-жа Николова сеща ли се, кой уреди френската леярна да почне в Русе?
  • 7
    2
    Как може
    Да се изменя пуп, без да се посочи устройственатя зона на изменението. Всички калинка от устройство на територията вън барабар с капацитет правист. Тия са от килийно училище, Пенчо и компания освободителна гражданите на русе от безмозъчните си решения, защото касаят здравето на тия, дето все още живеят гук
  • 11
    1
    Зелени олигофрени
    Не ни говорете за компетентността и ПРИТЕСНЕНИЯТА на Цонка. ПП “ЗЕЛЕН РЕКЕТ” и жалките й остатъци, инсталирани по места от Сандов, се страхуват само да не изпуснат да изнудят някой инвеститор. Пуснаха, обаче, химията на Даков без ОВОС- с намесата на неговия вечен съучастник Станимир Станчев. За пари ли?! И сега ли Цона и Станимир драпат за пари?! Жалка работа!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари