Цонка Христова: При всички случаи ще има замърсяване на река Дунав

0
От екоинспекцията в Русе отчетоха, че няма превишение на нормите за изминалата нощ, за разлика от предното денонощие
От екоинспекцията в Русе отчетоха, че няма превишение на нормите за изминалата нощ, за разлика от предното денонощие Видео: Русе Медиа

Баржата с въглища в румънския участък на река Дунав продължава да тлее, а все още не е започнало нито претоварването й, нито преместването й

Днес кметът на Русе Пенчо Милков ще има среща в Гюргево с кмета на града и с българския посланик в Букурещ, на която ще се обсъди този екологичен проблем.

Пенчо Милков обясни, че баржата е със сръбски собственик, който се очаква да предприеме действия по преместването на товара. Тъй като всичко се случва в румънски води, българската страна реално няма правомощия да предприеме реални действия, освен да сезира институциите от румънска страна. Това е направено още вчера и от общинската управа, и от РИОСВ, и от областна администрация. Както вече бе съобщено, с казуса е ангажиран и екоминистърът Борислав Сандов, предава Русе Медиа.

От екоинспекцията в Русе отчетоха, че няма превишение на нормите за изминалата нощ, за разлика от предното денонощие, когато бяха засечени завишени нива на серен диоксид и фини прахови частици.

Ниското ниво на река Дунав създава затруднения за достъпа на техника до баржата. А ако се случи инцидент и баржата потъне, при тези ниски води има опасност от екологично замърсяване.

Очакванията са собственикът на плавателния съд днес да осигури плаващ кран, който да започне претоварване на въглищата и поетапното им гасене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Мунчо
    Щом и наш Ънътоли си е наврял гагата в проблема, очаквайте забатачване.
  • 0
    3
    Дрън Дрън
    Казал-рекъл..... Да се публикуват документите с които са уведомени държавните органи за проблема и да не се правят на ощиани булки. Да не говорим, че река Дунав е международен плавателен път и замърсяването засяга всички държави по поречието му. Укриването на информаци от останалите държави е наказуемо.
  • 11
    2
    Бат Цоню
    Како Цонке, ами ти с това изказване откри чайника, бе! Зер ние не знаем, че замърсяване на реката дори и в момента има, та камо ли след разтоварването. Како Цонке, ти направо изби рибата в Дунава! 🐟
  • 7
    1
    М. И.
    " Това е направено още вчера и от общинската управа, и от РИОСВ, и от областна администрация." Как не ви е срам?! Този плавателен съд тлее от седмица, целият град го видя, това се случва срещу сградата на РИОСВ. Отговорното поведение изисква да се информира обществеността. Не съм казала, че това е някаква супер отрова, може и да е безобидно, но може и да не е. Населението има право да бъде информирано! За мълчанието на институциите до този момент причината може да е: 1 - пълно БЕЗХАБЕРИЕ или 2 - това, което биха казали, би засегнало нечии интереси. Или пък и двете? Слаба държава/ администрация + защита на всякакви корпоративни интереси = населението живее в екологично (но не само) гето. Но всеки един от нас е съучастник с пасивността и собственото си мълчание.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари