Димитър Стоянов: 15 страни подписахме за щит на европейското небе

0
"Опитът ми показва, че има такива системи в САЩ и в Израел", каза той.
"Опитът ми показва, че има такива системи в САЩ и в Израел", каза той. Снимка: БГНЕС

"Риск за националната сигурност представлява Русия, но засега пряка заплаха за въвличане на България във военен конфликт няма", подчерта министърът на отбраната

"Днес 15 страни подписахме писмо за намерение за така наречения щит на европейското небе. Това е система от земно базирани системи за противовъздушна отбрана. Надявам се следващото редовно правителство да продължи тази инициатива, защото считам, че е изключително важна за България". Това заяви Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната след срещата на министрите на отбраната в Брюксел, предаде БГНЕС.

Стоянов каза, че няма избрана конкретна система, но има желание от европейските партньори тези системи да бъдат произвеждани в Европа. "Опитът ми показва, че има такива системи в САЩ и в Израел", каза той.

"Риск за националната сигурност представлява Русия, но засега пряка заплаха за въвличане на България във военен конфликт няма", подчерта министърът на отбраната.

Стоянов обясни, че на срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО са обсъдили важни въпроси."Първият беше за прилагането на новата стратегическа концепция за прилагането на възпиране и отбрана. Втората важна тема бяха операциите на НАТО и на ЕС", съобщи той.

Стоянов посочи, че по първата тема България е започнала процеса на имплементиране на самата стратегия имайки предвид многонационалната бойна група. "Ние потвърдихме нашето участие в мисиите - в Косово, Босна и Херцеговина и Ирак. Особено внимание отделихме на мисията Алтея на ЕС, която е под ръководството на НАТО. Считаме, че тази мисия трябва да бъде продължена", подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    'ю'ю'ю'ю
    Риск за националната сигурност представлява сащ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари