Диляна Гайтанджиева: "Миротворец" е психологическа операция, целяща да всее страх

1
Според нея сайтът е репресия на несъгласните и на критиците на Украйна
Според нея сайтът е репресия на несъгласните и на критиците на Украйна Снимка: Facebook

Според нея сайтът е репресия на несъгласните и на критиците на Украйна

"Политиката, която се налага, е, че информация, която не отразява Украйна в добра светлина, се цензурира. Реакцията на хората във Фейсбук беше много категорична и намери отзвук. Властта чу хората, макар че тази позиция се сведе само до телефонно обаждане на външния министър до украинската посланичка."

Това каза в интервю за БНР разследващият журналист Диляна Гайтанджиева, която бе включена в украинския сайт "Миротворец". Тя е "изненадана, че въобще имаше някаква реакция от страна на властта, защото става въпрос за Украйна".

Гайтанджиева уточни, че в горния десен ъгъл на сайта има надпис "Ленгли – Вирджиния", където се намира централата на ЦРУ. Според нея сайтът е репресия на несъгласните и на критиците на Украйна и не се затваря, за да се влияе на чужденците, които са "врагове" на страната.

"Този сайт - "Миротворец", е психологическа операция, целяща да всее страх. Когато човек види името си, личните си данни, види информация за себе си, види снимките на трупове, на призивите за насилие на заглавната страница, да се изплаши и да замълчи."

Това е световноизвестен сайт, който многократно е предизвиквал недоволство, реакция, дори категорична резолюция на Европейския парламент от февруари 2021 г., добави Гайтанджиева. По думите ѝ украинското правителство не забранява нещо, което според ЕП е екстремистко и нарушава законите на Европа.

"Няма пречка пред българското правителство и ЕП да задължат Украйна да затвори този сайт", смята журналистът.

Гайтанджиева изтъкна, че украинските служби използват информация от "Миротворец".

"Това, че украинското правителство няма никаква връзка, не е точно така. Този сайт е създаден от служител на МВР на Украйна. Той не го крие, той даде интервю в английската "Ал Джазира", той се гордее със сайта си."

Според "Миротворец" Диляна Гайтанджиева е "агент на руските служби", а нейните разследвания са определени като "руска пропаганда" и "теория на конспирацията". Едното от разследванията – за биолаборатории на Пентагона, е от 2018 г. и не касае само Украйна. Другото разследване, заради което тя присъства в списъците на "Миротворец", е за износа на български оръжия през трети страни за Украйна.

"Което очевидно също се счита за руска пропаганда. Кирил Петков и Асен Василев се похвалиха с това – че тайно са изнасяли оръжия, Зеленски благодари на България. Не виждам къде е руската пропаганда нито в единия, нито във втория случай."

В работата си Гайтанджиева е използвала публична информация на Пентагона. Тя припомни, че помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд потвърди под клетва, че Съединените щати финансират такива изследвания в биолаборатории и след началото на войната бяха притеснени материали от украинските лаборатории да не попаднат в ръцете на Русия.

След всяко разследване съм обвинявана, че съм агент на какви ли не служби, сподели Диляна Гайтанджиева в предаването "Политически НЕкоректно". По думите ѝ, е била сочена както за агент на ЦРУ, така и на иранските и на българските служби.

"Толкова съм свикнала с това. В конкретния случай с "Миротворец" е абсурдно."

"Не гледам големите телевизии. Отдавна не се информирам по този начин. Чета западните медии", каза журналистката, която не е била поканена в нито една голяма медия, след като името ѝ попадна в украинския сайт.

"Управляващите гласуваха срещу референдума, като по този начин го стопираха. Това означава, че мнението на българския народ не е важно. Българският народ е важен само преди избори", коментира още Диляна Гайтанджиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    до 7
    По принцип си прав, но не и за тая конкретно. Достатъчно е малко сондаж сред бившите и колеги и става ясно що за стока е. Ама като цяло журналята се продават за жълки...копейки :)
  • 2
    7
    до 4
    значи само ако пише колко е велик запада и колко са лоши русия, китай и всички останали, които е модерно да се плюят сега според пропагандата, и да се хвалят тези, които в момента е модерно да се хвалят според пропагандата, тогава е добър журналист? не ти ли идва че това не е журналист изобщо ами просто някакво същество без индивидуалност, което за пари прави каквото му се каже? това е една от най-неблагодарните професии, защото ако искаш да кажеш истината, ще си срещу почти всички и ще ти задушат гласа моментално, в по-добрия случай ще ти кастрират кариерата и няма да можеш да се развиеш, в по-лошия може и да изчезнеш безкрайно
  • 2
    6
    Фурнаджийските лопати
    Ей от евроатлантици набързо ще станете рубладжии, гривнаджии, и каквото дойде, ценности, майки и бащи, всичко ще продадете, че и ще се оправдаете, ще кажете 'Няма как!'. И да не е само кат едно време да наслагате фесовете и чалмите! Чок селям серсеми!
  • 1
    5
    КЕФ!
    Явно голям страх тресе рубладжиите щом са ми напляскали 17 минуса :) Кеф! Ами то си е за страх, другари. Тоя път вече няма да ви се размине като след падането на бай Тошо. Тоя път ще се чисти до кокъл!
  • 0
    4
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Откъдето и да я погледнеш тая ГЕЙтанджиева не е независим журналист, защото не разследва независимо, а в полза на Русия, фашисткия режим на Путин и руските PD-раси в България! Всяко пропаганда в полза на фашистки, репресивен режим е престъпление което автоматично прави ГЕЙтанджиева криминален престъпник и трябва да бъде арестувана, съдена и набутана в затвора. След като за Путин има международна заповед за арест, то всеки който работи за него и неговите слуги в Кремъл е достоен също за арест, съд и затвор. Това е простата истина, Друзя!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари