Диетолози посочиха храните, които не бива да комбинираме на новогодишната трапеза

0
Специалистът подчерта, че храните с висок гликемичен индекс не бива да се ядат наведнъж
Специалистът подчерта, че храните с висок гликемичен индекс не бива да се ядат наведнъж

Специалистът подчерта, че храните с висок гликемичен индекс не бива да се ядат наведнъж

Експерти, интервюирани от RBC, разказаха какви продукти не трябва да се комбинират на новогодишната трапеза.

Например, експертите съветват сладките десерти да не следват веднага след основното хранене. Най-добре е да си дадете почивка между двете.

Ирина Писарева, диетолог, автор на книгата "Психологията на стройния", посъветва да се обърне внимание на гликемичния индекс на храните, пише "Здравето".

Тя го описа като неудачна комбинация от основни ястия с плодове като грозде, ананаси и банани. Експертът също така призова да не се комбинира свинско и печена гъска с картофено пюре, като е най-добре то да бъде заменено със зеленчуци.

Терапевтът, диетолог Надежда Чернишова каза, че няма универсални препоръки за комбинации от ястия, тъй като реакцията на всеки човек към храната е непредвидима.

Има хора с лошо храносмилане, чието тяло може да реагира зле на определени комбинации – например най-често срещаната - месо и картофи. Комбинациите от различни продукти на масата с пъпеш могат да бъдат сред нежеланите. Има гледна точка, че пъпешът трябва да се яде отделно от всичко, но няма сериозни изследвания, които да докажат това“, подчерта тя.

Чернишова отбеляза, че най-трудните за храносмилане ястия са пърженото и печено свинско месо, гъската и патицата, кнедлите и пилафа, тъй като те натоварват черния дроб, панкреаса, стомаха и създават усещане за тежест в стомаха. Не бива да правите „цялата програма наведнъж“ и да слагате „милион различни ястия“ на масата.

На Нова година най-често нарушаваме редовния си режим на хранене. За да избегнете това, можете да въведете правило у дома - да седнете на подредена маса със салати и да преминете към основното хранене не по-късно от 19:00 часа на 31 декември”, заключи специалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари