Детските дрехи и обувки поскъпнаха чувствително, става тежко за родителите

0
Търговците отчитат над 50% спад в продажбите на детски стоки
Търговците отчитат над 50% спад в продажбите на детски стоки Видео: Bulgaria On Air

С над 40% са поскъпнали дрехите и обувките за последните 10 години.

Това сочат данни на Националния статистически институт.

Най-голямо е увеличението при детските стоки и по-специално обувките. Най-скъпи обувките за децата са били през миналата година, а на най-ниска цена – през 2011 година.

Люба Николаева има 2 деца. Казва, че детските стоки са поскъпнали осезаемо през последните години. А хубави обувки под 50 лева трудно се намират.

"За малкия вземаме дрехи от приятелки, от познати, от втори употреби, за да може да се оправим. Особено с майчинството е трудно. При нея купихме сандали за 40 лева. Обикновен сандал, който ще го носи не повече от 2 месеца", разказва тя пред Bulgaria On Air.

С около 65% е увеличението на детските кожени обувки, според данните на Националният статистически институт. Здравко Маринов продава обувки от 25 години. Според него качествените стоки са поскъпнали по-малко.

"Естествената кожа в порядъка на десетина години е поскъпнала с не повече от 7-8%, максимум 10%. Изкуствената кожа също е около тези проценти", твърди той.

По-значително е поскъпването при детските играчки – с около 20%, и то само за последните няколко месеца. Според икономистите тенденцията за поскъпване на стоките не се наблюдава само в България.

"Цените на всички основни суровини в света растат. В голямата си част много производства разчитат на изчерпаеми ресурси като горива, така че нормално е когато суровините, от които пряко зависи производството, се увеличават, да се увеличават и цените на крайните продукти", обяснява икономистът Деян Герасимов.

През последната година търговците отчитат над 50% спад в продажбите на детски дрехи и обувки, именно заради честото затваряне на училища и детски градини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари