Детската градина - на смени през седмица

3
Най-късно до 1 юни отварят забавачниците по нареждане на премиера Бойко Борисов
Най-късно до 1 юни отварят забавачниците по нареждане на премиера Бойко Борисов

Най-късно до 1 юни отварят забавачниците по нареждане на премиера Бойко Борисов

Няма да се искат изследвания, малчуганите няма да носят маски

Групи до 14 деца

Децата може да се връщат в детските градини при намалени до 14 хлапета групи и ако се налага на смени - през седмица. Върху тези предложения и осъществяването им на практика работят експертите в Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването.

Очакванията са детските заведения да заработят до 24 май, както посочи преди няколко дни премиерът Бойко Борисов, или най-късно до 1 юни. Подробности около отварянето им съобщиха от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, които са се допитали до МОН за мерките, пише вестник Труд.

Всички в системата са категорични, че изискванията за дистанция няма как да се спазват. Затова ще се разчита на намалени групи с максимален брой деца - от МОН предлагат до 14 момичета и момчета. Ако обаче има повече желаещи, хлапетата може да бъдат разделени на смени - едната група да ходи една седмица, а другата група - следващата седмица. Освен това няма да има върнати, а предварително ще се питат родителите и ще се прави график. Към момента 50% от семействата декларират, че ще пуснат децата си, сочи анкетата, която се провежда, за да се видят нагласите им.

Оказва се, че просветното ведомства очаква указания на МЗ, но са против меренето на температура при сутрешния филтър на входа, ако децата нямат видими признаци. Разчита се родителите им да декларират, че са здрави, което се посочва и като тяхно задължение в извънредната ситуация. Няма да се искат и изследвания на децата, за да не се получава струпване пред лекарските кабинети. В градината малките нямат да носят маски.

Задължителна ли ще бъде употребата на предпазни средства за персонала обаче и при какви условия, все още решава здравното ведомство. Градините трябва вече да са се сдобили с нужните материали и дезинфектанти.

Ще се дава повече време за оставяне и взимане на децата, като родителите ще изчакват разредени пред входа на градината. Колкото се може повече активности ще се провеждат на открито. В случай на заразяване, цялата детска градина ще се поставя под карантина.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов:

Отваряме в пълен състав

Детските градини в София ще отворят, когато се получат съответните указания от здравните власти. От няколко седмици се правят проверки. Неизбежно е затягането контрола на входа - ще се следи да бъдат стриктно проверявани децата на влизане, когато градините отворят. Това заяви зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов пред БНТ. “В София поетапно отваряне с малки групи е невъзможно. Единственият реалистичен сценарий за нашия град е нормално отваряне с пълен състав на групите. Броят на децата в системата се движи около 44 000”, допълни той.

Петя Йосифова, директор на ДГ 48 “Братя Грим”, пред “Труд”:

Дистанцията е невъзможна

Всички трябва да сме наясно, че спазване на дистанция не може да се случи - нито между децата, нито учителите и децата.

Неосъществимо е. Има вероятност предпазните средства да не са задължителни, но чакаме решение.

Аз се надявам най-късно до края на седмицата да има информация и да се знае дали всички градини в страната ще отварят едновременно или ще се направи децентрализация, като се даде възможност на всяка община да реши как да действа.

В страната

Тестват целия персонал в Бургас, в Пловдив текат ремонти

В Бургас, за спокойствие на родителите, целият персонал - лелки, готвачки, преподаватели, ще бъде тестван за COVID-19. Общината вече е осигурила необходимия брой тестове за тях, съобщиха от кметството в морския град.

Освен това, повечето занимания и игри на децата се предвижда да бъдат изнесени навън. За целта, започва да се пръска против кърлежи в дворовете на детските градини. Площадките за игра и тревните площи ще бъдат третирани и със специалния немски нанопрепарат, който нашумя напоследък и с него се третира целия град. На детските градини ще бъде обърнато особено внимание.

В Пловдив още чакат указания от здравното и образователното министерство, за да отворят детските градини. В същото време проучване на Общината показва, че над 80% от родителите искат детските градини да отворят врати възможно най-скоро. Анкетата беше направена на имейл адресите, на които са записани децата им в електронната система. В дворовете на някои детски заведения текат освежителни ремонти като боядисване на пейки, което зарежда родителите с оптимизма, че скоро ще заработят.

В готовност

Търновци ще работят с шлемове

Общината пита над 3000 родители

Всичките над 20 детски градини в община Велико Търново са в пълна готовност да заработят. Това обявиха от общинската управа на старата столица.

Забавачките са снабдени с необходимите дезинфектанти, диспенсъри, маски, ръкавици и дори шлемове за персонала. Уточнено е и как ще се извършва филтрацията в сградите по отношение на външни лица. Родителите няма да се допускат до занималните, членовете на персонала ще посрещат и ще извеждат децата от помещенията.

"В момента обсъждаме с РЗИ по колко деца да има във всяка група и вероятно те ще са по 10-12", обясниха от кметското ръководство на старата столица.

Преди дни в общината е направена анкета сред над 3000 родители. 20% от тях са заявили, че искат забавачките да заработят веднага, 50% предпочитат през юни, а 10% са били категорични, че детските заведения не трябва да възобновяват дейността си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари