Децата в САЩ ядат основно замразени пици и сладки закуски

2
Получават над две трети от калориите си от свръхпреработените храни
Получават над две трети от калориите си от свръхпреработените храни

Получават над две трети от калориите си от свръхпреработените храни

Анализ на данни от почти две десетилетия показва, че децата и тийнейджърите в Съединените щати получават повече от две трети от калориите си от свръхпреработените храни.

Според изследването, на замразена пица, ястия за микровълнова печка, пакетирани закуски и десерти - се падат 67% от консумираните калории през 2018 г., в сравнение с 61% през 1999 г. Проучването анализира храненето на 33 795 деца и юноши в цялата страна, съобщи CNN.

Макар че промишлената обработка може да запази храната свежа за по-дълго време и да позволи някои храни да бъдат обогатени с витамини, тя модифицира храната, за да промени консистенцията, вкуса и цвета ѝ, за да я направи по-вкусна, евтина и удобна - използвайки процеси, които не се използват при приготвянето на храна в домашни условия. Те също така се предлагат агресивно на пазара от хранителната индустрия.

Най-голямото увеличение на калориите идва от готовите за консумация или затопляне ястия като храна за вкъщи и замразени пици и бургери: от 2,2% на 11,2% от калориите, според проучването. Второто най-голямо увеличение идва от пакетираните сладки закуски и десерти, чиято консумация е нараснала от 10,6% на 12,9%.

Информацията за хранителния режим на децата, използвана в проучването, е събирана ежегодно от обучени анкетьори, които са искали от децата или от възрастен, действащ от тяхно име, да опишат подробно какво са яли през предходните 24 часа. Информацията е събрана като част от Националното проучване на здравето и храненето.

Връзката между детското здраве и свръх преработените храни е сложна, но едно скорошно проучване в Обединеното кралство установи, че децата, които консумират повече подобни храни, е по-вероятно да имат наднормено тегло или затлъстяване като възрастни, пише БГНЕС.

Експертите заявиха, че последиците от проучването за бъдещото здраве са значителни, като се има предвид, че детството е критичен период за биологичното развитие и формирането на хранителни навици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари