Защо пълнозърнестият хляб и някои кисели млека не са здравословни?

47
Тези храни са ултрапреработени
Тези храни са ултрапреработени

Тези храни са ултрапреработени

Замразената пица, готовите ястия и шоколадовите бонбони са добре познати като нездравословни, предава БГНЕС. Но дори храни, които често се смятат за здравословни, като пълнозърнест хляб, зърнени закуски и кисело мляко без захар, могат да попаднат в категорията на ултрапреработените храни.

Ултрапреработените храни са преминали през значителни промени в сравнение с естественото си състояние, често включващи добавяне на консерванти или изкуствени аромати, за да се увеличи срокът им на годност или привлекателността им. Многобройни проучвания свързват тези храни със затлъстяването, диабета и рака.

Освен това хората, които консумират ултрапреработени храни, са склонни да приемат повече калории поради по-високата им калорийна плътност, което води до потенциално пристрастяващи хранителни навици.

Неотдавнашни проучвания изследват и връзката между ултрапреработените храни и психичното здраве, като разкриват връзка между повишената им консумация и депресията и тревожността по време на пандемията COVID-19.

Ето някои храни, които може да ви изненадат с това, че са класифицирани като ултрапреработени:

Захарните зърнени храни, дори тези, които се рекламират като "здравословни", се считат за ултрапреработени. Зърнените трици, които често се смятат за питателна закуска, съдържат добавки като екстракт от ечемичен малц, захар и други неестествени съставки. Важно е обаче да се отбележи, че обогатените зърнени закуски са предназначени за преодоляване на често срещани дефицити на хранителни вещества. Те са обогатени с основни хранителни вещества като желязо, което е от решаващо значение за производството на червени кръвни телца и преноса на кислород, и витамини, необходими за здравето на сърцето и нервната система.

Киселото мляко е здравословен източник на протеини и калций, които са от съществено значение за здравето на мускулите и костите. Много от киселите млека, купувани в магазините, обаче попадат в категорията на ултрапреработените храни.

Те могат да съдържат изкуствени съставки за подобряване на вкуса, цвета и външния вид. Някои видове, рекламирани като с ниско съдържание на захар, са подсладени с изкуствени подсладители като аспартам. Често се добавят стабилизатори и консерванти, за да се удължи срокът на годност. За да направите по-здравословен избор, изберете неподсладено и нискомаслено кисело мляко като част от балансирана диета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Виктор
    Хора, не се дръжте като тъпи шарани. Това, че някакъв тъп сайт като този тук dunabmost.com пише в някаква статия напълно измислени и фалшиви "новини" без изобщо да споменава откъде идват и кой ги е доказал не значи, че са верни. Такива статии се пишат и публикуват с милиони на ден от продажни и тъпи fake-сайтове. Целта им е да ви промиват мозъците и да ви правят на маймуни.
  • 8
    1
    Lora
    И като не е полезен,защо го дават на децата в детските градини,да попитам???Кой тъп мозък,без опит,реши да го дава????Това са явно умните тикви от Герб,прости и некомпетентни!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари