Десислава Атанасова: Русенският университет стана един от десетте изследователски университета в България

58
Русенският университет е изпълнил успешно повече от 20 проекта с над 130 милиона лева привлечени средства
Русенският университет е изпълнил успешно повече от 20 проекта с над 130 милиона лева привлечени средства Снимка: БТА

Русенският университет е изпълнил успешно повече от 20 проекта с над 130 милиона лева привлечени средства

Участието на Русенския университет "Ангел Кънчев" в европейски проекти и програми даде възможност той да се развие като мултидисциплинарен и научноизследователски университет и да стане един от 10-те изследователски университета в България. Това съобщи доц. д-р Десислава Атанасова, заместник-ректор на висшето училище. Тя участва в регионалната конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще", която се провежда в Националния пресклуб на БТА в Русе.

В предходния програмен период Русенският университет е изпълнил успешно повече от 20 проекта с над 130 млн.лв. привлечени средства, съобщи Атанасова. Някои от последните проекти в тази насока са партньорства за преодоляване на бедствия за сигурен регион, подобрен институционален капацитет и ново многостепенно управление за привличане и задържане на таланти в дунавския регион, иновативни професионални обучения за предприемачество, множество други проекти, посочи зам.-ректорът.

Един от успешните, големи проекти в новия програмен период, е изграждането на Центърът за върхови постижения, който включва пет високотехнологични лаборатории с различна специализация. Проектът, който реално приключи първата си фаза на 31 декември, е на стойност над 3 млн.лв., информира Атанасова.

Тя посочи, че Русенският университет работи по най-различни национални и европейски програми, както и по програмите „Еразъм“, „Еразъм плюс“ и „Хоризонт“. Основните цели в настоящия програмен период са постигане на по-конкурентоспособна и по-интелигентна Европа, по-зелена, нисковъглеродна, по-устойчива в Европа, с икономика в преход и нулеви въглеродни емисии, една по-добре свързана Европа чрез подобряване на мобилността, по-социална и по-приобщаваща Европа, подчерта Атанасова. Смисълът на всички тези проекти е да сведем до минимум разликата във възможностите, които имат европейските граждани, подчерта тя.

Русенският университет се включва доста активно във възможността за финансиране на научноизследователски и приложни инициативи, като те имат за цел да подпомагат регионите да се постигне екологосъобразно, цифрово развитие, намаляване на диспропорциите в развитието на Европейския съюз, каза зам.-ректорът. Тя отбеляза, че Русенският университет и неговите филиали във Видин, Силистра, Разград са до голяма степен движеща сила за развитието на българската част на дунавското европейско пространство, осигурявайки развитието на човешкия капитал.

Именно тук идва нашата активна институционална позиция, каза Атанасова. Целта е да се подпомага сътрудничеството между всички заинтересовани страни, като се предлагат не само качествени проекти, но и като инициираме различни формати, чрез които да активизираме различните общности, така че да припознаят общите си цели в тях и да си партнираме всички заедно, заяви зам.-ректорът на русенското висше учебно заведение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    9
    Ддр
    Смях ! Тоя университет произвежда най_лошите специалисти
  • 4
    8
    Сашо
    Усвояват се пари по Еразъм, под формата на обмяна , но се провеждат безплатни екскурзии на служителите по магазините в чужбина !
  • 5
    7
    Vinetu
    Ше пускат Айфон-Вимес 🇻🇳🤣🇹🇷
  • 17
    6
    Спонсор
    ПРЕДИ 50 години това беше УНИВЕРС ИТЕТ! След това власите, арцоите и капанците взеха връх! В града се нароиха ГНОМЧЕТА, ДЕСИСЛАВКИ, ИВАНОВЦИ, МИХАЙЛОВЦИ, СТОИЛОВ ЦИ, ТАНОВЦИ и прочие разведчици!
  • -1
    5
    ЕКСПЕРТ
    Русенския Университет е добре, че го има. Още по добре е ако се управлява добре и резултатите са на световно ниво. Русе има стратегическо значение и колкото по рано го осъзнаят гражданите , толкова по добре. Умните хора оценяват това което имат , а глупавите критикуват всичко което им попадне пред очите .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари