Десетки села бедстват трети ден без ток

0
Ситуацията е повече от трагична, такава, каквато никога не е била. Не знам как ще замръкнем тази вечер, сподели жителка на село Радювене
Ситуацията е повече от трагична, такава, каквато никога не е била. Не знам как ще замръкнем тази вечер, сподели жителка на село Радювене Снимка: БГНЕС

След усложнената метеорологична обстановка днес повечето аварии по електропреносната мрежа бяха отстранени, съобщиха от енергийното министерство.

Екипите на ЧЕЗ продължават работа по възстановяване на електрозахранването в населени места в общините Ловеч и Угърчин. Някои села са без ток от три денонощия, като на места спря и водата, прекъснати бяха и комуникационните връзки.

Росица Христова разказа пред БНР каква е ситуацията в Радювене:

"Просто непоносима, защото има тук улици, на които трето денонощие няма ток. Никой нищо не предприема, няма вода. Ситуацията е повече от трагична, такава, каквато никога не е била. Не знам как ще замръкнем тази вечер. Ще имаме ли ток или няма да имаме".

Регионалният мениджър на електроразпределителното дружество Бойко Чавдаров увери, че се работи по всички аварии. Той допълни, че на територията на Ловешка област захранване все още няма само в три села от община Угърчин.

В област Велико Търново трети ден без електричество напълно или частично са 28 населени места, в общините Елена и Павликени.

Възстановено е електрозахранването във всички населени места в община Павликени, с което е отстранен и проблемът с водоснабдяването на 10 селища. Аварийните екипи продължават да работят по отстраняване на авариите в община Елена, където трето денонощие 11 махали във високопланинските и труднодостъпни части все още са без ток. От дружеството увериха, че до края на деня електроподаването ще бъде възстановено.

Кметът на община Павликени Емануил Манолов:

Съответно няма и вода, защото няма електричество за помпите. Мисля, че днес и утре ще се оправи всичко. Екипите на енергото работят. Нямаме бедстващи хора, социалният патронаж обикаля и ги наглежда, кметовете ги наглеждат“.

Продължава отстраняването на авариите в община Елена, където трето денонощие 11 махали във високопланинските и труднодостъпни части все още са без ток

Пътищата в областта са почистени и проходими.

Възстановено е електрозахранването на всички населени места от област Плевен.

Обстановката в община Брацигово, която е в частично бедствено положение, се нормализира.  През целия ден тежка верижна техника разчистваше пътя до откъснатите курортни селища "Атолука" и "Розовски вриз", каза кметът на Брацигово Надежда Казакова: 

"Отворихме пътя за "Атолука". В Равногор работиха цял ден 4 техники. Почти са отворени всички пътища. Утре продължаваме с хора, за да се види някъде ако трябва на ръка да се рине. Остана в момента само една техника на Равногор, на Горско стопанство Пещера и верижната на "Асарел Медет", която отвори пътя до "Атолука", но утре ще помогне за някои участъци вътре в селото. "Розовски вриз" техниката е на 1 километър, виждат вилите, надявам се, че ще стигнат. Бедственото положение засега остава, може би в понеделник ще бъде отменено".

От електроразпределителното дружество ЧЕЗ уверяват, че до 13 ч. се очаква да бъде възстановено електроснабдяването в селищата в общините Плевен, Белене, Пордим, Бяла Слатина, Мездра, Роман, Правец и Своге.

До 9.30 ч. се очаква да бъде възстановено електрозахранването в община Елин Пелин.

Заради зимната обстановка достъпът на автомобили днес до Витоша ще бъде разрешен само с вериги. От пресцентъра на Столичната община съобщават, че фирмите, ангажирани със снегопочистването, опесъчават пътя към Драгалевци, към хижа "Алеко", Бояна и Златните мостове. Препоръчва се на туристите да използват градския транспорт до планината.

Ето какво казаха туристи:

"Не сме се катерили нагоре, ние спряхме тук, на паркинга".

"Има смисъл да се ограничава. Става и без това горе е задръстване. Сложили са толкова много табели. Много добре са се погрижили и има достатъчно информация".

"Лифтът не работи, може би това възпрепятства хората да се качват и сега тук е параграф 22, но това е реалността".

 "Оставихме там долу колата и сега ще ходим пеша. Без вериги сме".

"Всеки уикенд автомобилите за хижа "Алеко" се отклоняват, защото натовареността е голяма и стават големи задръствания и затова след 10 часа затварят пътя и никой не може да се качва нагоре".

До 4.30 тази сутрин продължи почистването от снега на населените места по Южната дъга в София. Няма бедстващи в софийските села, които са разположени в подножието на Витоша.

Над 1 тон питейна вода беше раздадена в селата Горно Пещене и Тишевица, община Враца.

В община Враца няма ток в селата Веслец, Тишевица, Вировско и Горно Пещене.

За всяко домакинство са осигурени по 11 литра. В двете населени места заради липсата на електричество временно не работят и помпите, които захранват с вода.

Екипи на ЧЕЗ продължават работа по отстраняване на щетите по мрежата. Очаква се до края на деня електрозахранването да бъде възстановено.

В община Враца няма ток  в селата Веслец, Тишевица, Вировско и Горно Пещене.

В област Враца проблеми с електрозахранването и водоснабдяването има още в общините Мездра и Роман.

От понеделник се възстановяват учебните занятия във всички училища в областите Ямбол и Велико Търново, които бяха в грипна ваканция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари