Десетки русенци се помолиха пред иконата Богородица Пътеводителка Байталска

1
Чудотворната икона на света Богородица „Одигитрия Байталска” дойде в Русе от Украйна
Чудотворната икона на света Богородица „Одигитрия Байталска” дойде в Русе от Украйна Видео: БНТ Русе

Десетки русенци се стекоха в катедралния храм „Света Троица” днес, за да посрещнат чудотворната икона на света Богородица Пътеводителка Байталска.

Направила много чудеса в Украйна, хората дойдоха да се помолят пред Божията майка да им помогне да бъдат по-смирени и по-добри, предаде БНТ Русе.

Чудотворната икона на света Богородица „Одигитрия Байталска” идва от Украйна. Тя се съхранява в манастира „Рождество на света, Богородица” в село Байталы, Одеска област. С години изгубена, е била откри през 2005 година. Според преданието преди 200 години манастирът е бил опожарен от турците и монасите са я скрили, за да я запазят. Брат Виталий, който е послушник във възстановената света обител, разказа, че след реставрацията от иконата потекло миро. Болни деца, докоснали се до нея оздравели и я канонизирали за чудотворна.

Брат Виталий: "Дойдохме в България, за да могат хората да се помолят за прошка, да измолят един на друг да си простят, да поискат от Божията майка изцеление от всякакви недъзи, враговете да се помирят. Както казва Христос в Евангелието: Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите."

Иконата на света Богородица Пътеводителка Байталска казват още, че помага на бездетни семейства и синове и дъщери да се върнат в домовете си. И днес хората, с упование в душите и вяра в чудото сведоха глави пред нея.

Първолета Петкова: "Всяка една икона може да бъде чудотворна според вятата и молитвите, които са отправени."

Пенка Георгиева: "За първи път ще я видим и вълнението е голямо. Просто смятаме, че Богородица е единствената майка небесна, която закриля всички вярващи."

Деси Димитрова: "Чудесата присъстват в нашата вяра. Всяко едно нещо, което е неочаквано и необяснимо, и невъзможно за човека, е възможно за Бога."

Иконата на света Богородица Пътеводителка Байталска ще бъде в Русе до утре по обяд, след което ще бъде пренесена в Тутракан.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари