Der Standard: В България има високо иновативни компании

0
Австрийски бизнес дами посетиха България заедно със заместник-председателката на Австрийската икономическа камара Марта Шулц
Австрийски бизнес дами посетиха България заедно със заместник-председателката на Австрийската икономическа камара Марта Шулц Снимка: Mariya Gabriel / X

Българските предприемачи искат да се развиват, пише австрийското издание

В България има иновативни млади предприемачи, които искат да се развиват, а отварянето на Шенген по въздух е "важна стъпка", която улеснява нещата не само за пътниците, но и за компаниите,

Това пише австрийското издание "Дер Щандарт", цитирано от Дойче Веле.

Иновативни млади предприемачи, които искат да се развиват. Това са открили в България група жени предприемачи от Австрия, които са посетили страната, пише австрийският вестник "Дер Щандарт". Австрийските бизнес дами са пътували заедно със заместник-председателката на Австрийската икономическа камара Марта Шулц.

Едно от предприятията, които посещават, е "Насекомо", което отглежда милиони мухи от вида черен войник. Ларвите на мухите се използват за производството на протеини, масла и торове във фуражната и земеделската промишленост. Компанията е много успешна и от чужбина пристигат все повече запитвания.

На следващия ден делегацията се среща с младата собственичка на българската козметична компания Wooden Spoon, която произвежда изцяло растителни и естествени продукти козметични продукти, разказва още "Дерт Щандарт".

Иновативната сила на младите българи

Тези два акцента от двудневното пътуване на австрийските предприемачи до България показват две неща, продължава австрийското издание. България все още е икономически бедна страна. Но това е едната страна на монетата. Другата е, че в икономически план нещата бавно, но стабилно се подобряват, а иновативният потенциал, особено на младите българи, е огромен.

Икономиката на България, в която живеят 6,8 млн. души, напоследък расте сериозно - с 7,6% преди две години и 3,4% през 2022 година, отбелязва още "Дер Щандарт". Туризмът и външната търговия рязко са нараснали. Вътрешното потребление също е скочило.

Въздушният Шенген е важна стъпка

Австрийският вестник обръща внимание, че войната в Украйна и изтичащите правителствени програми за борба с високата инфлация са забавили динамичното развитие, а "турболентната вътрешнополитическа ситуация" също е оказала влияние. За сметка на това обаче безработицата е ниска и възлиза на 4,3 процента. "Дер Щандарт" коментира, че новото правителство планира да продължи да намалява публичния дълг, да се бори с инфлацията и да се присъедини към еврозоната от 2025 година.

Облекчаването на шенгенското вето за въздушните пътувания е "важна стъпка", която улеснява нещата не само за пътниците, но и за компаниите, казват от българската индустрия, пише още австрийското издание. "Много се радвам, че през 2024 г. контролът по въздух и море между България и Румъния и другите страни от Шенгенското пространство ще остане в миналото след 12 години преговори", заяви по този повод испанският министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка Гомес, цитиран от "Файненшъл таймс". Испания беше ротационен председател на Съвета на ЕС, когато пробивът за Шенген бе постигнат в края на миналата година.

Австрия е вторият по големина инвеститор в България

За България Австрия е вторият по големина чуждестранен инвеститор - след Нидерландия и преди Германия. През 2022 г. австрийските компании са инвестирали 2,63 млрд. евро в местната икономика, а само през първото тримесечие на миналата година - 5,5 млрд. евро, пише "Дер Щандарт" и изброява най-големите австрийски инвеститори от страната. Това са Telekom Austria (А1), EVN, Vienna Insurance Group, Kronospan, OMV, Rewe/Billa, Palfinger и Wienerberger.

Според последното проучване сред австрийските инвеститори - АВС Indicator 2022 - те очакват повече усилия в борбата с корупцията, повече предвидимост на икономическата политика, политическа стабилност, намаляване на бюрокрацията и решение на проблема с недостига на квалифицирана работна ръка.

Фактът, че в България има високо иновативни компании, най-много е впечатлил австрийските бизнес дами при посещението им в София, пише "Дер Щандарт". България обаче трябва да положи всички усилия, за да задържи младите IT специалисти в страната, затова и чуждестранните инвестиции и партньорства са много добре дошли, обобщава изданието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари