Депутатите приеха на първо четене промяна в системата "Зелена карта"

0
Това е една от задачите, които България трябва да изпълни, за да може да стане част от еврозоната
Това е една от задачите, които България трябва да изпълни, за да може да стане част от еврозоната Снимка: БТА

Комисията по финансов надзор да може да санкционира дружествата, които не спазват това задължение, приеха депутатите

Парламентът прие на първо четене законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането, касаещ системата "Зелена карта", който е и стъпка напред към членството на България в еврозоната.

Законопроектът е внесен от Министерски съвет и бе подкрепен от ГЕРБ, ПП-ДБ И ДПС. От "Възраждане" гласуваха "против", а ИНТ не се включиха в гласуването, пише вестник 24 часа.

С приемането на закона се задължават застрахователите автоматично да заплащат недоказани щети при катастрофи в чужбина. Промените целят да се гарантира спазването на правилата в европейската застрахователна система „Зелена карта“.

Българските застрахователи ще са длъжни да изплащат обезщетения веднага, ако техен клиент участва в инцидент в чужбина, а едва след това да оспорват претенциите. Досега част от българските застрахователни фирми отказваха да плащат при инциденти на техни клиенти в чужбина и с това бяха натрупани задължения за десетки милиони лв.

При евентуално неспазване на това задължение се дава право на Комисията по финансов надзор да може да санкционира дружествата, това е новото допълнение, което приеха депутатите.

Причината България да приеме този законопроект е, че дълги години част от застрахователите не са спазвали задълженията и са натрупани доста големи дългове към Бюрото "Зелена карта". При преговорите за влизането ни във валутния механизъм ERM II обаче изчистването им е поставено като условие, което трябва да бъде изпълнено след приемането ни в механизма и преди приемането ни в еврозоната.

"Този законопроект е условие, което България трябва да изпълни, за да влезе в еврозоната или иначе казано - рекет към нас. България става заложник на интересите на едни западни застрахователни компании", каза депутатът Деян Николов от "Възраждане", като посочи, че това е много унизително за нас като държава.

Срокът за предложения между двете четения ще бъде три дни. Така законопроектът ще бъде гласуван на второ четене другата седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари