Депутатите отхвърлиха предложението на БСП да замразят заплатите си

0
Предложението дойде изненадващо при гласуването на бюджета за 2022 г. в пленарна зала от депутата от БСП Румен Гечев
Предложението дойде изненадващо при гласуването на бюджета за 2022 г. в пленарна зала от депутата от БСП Румен Гечев Снимка: БСП

Предложението дойде изненадващо при гласуването на бюджета за 2022 г. в пленарна зала от депутата от БСП Румен Гечев

Народните представители отказаха да гласуват предложение на БСП за замразяване на възнагражденията им и за пренасочване на спестените средства към политики за хората с увреждания.

Предложението дойде изненадващо при гласуването на бюджета за 2022 г. в пленарна зала от депутата от БСП Румен Гечев, без да е било обсъждано преди това в бюджетна комисия, предава в.СЕГА.

"Предлагаме да замразим възнагражденията на народните представители и да пренасочим средствата, които ще се спестят, за политики към хората с увреждания, за подкрепа на най-уязвимата част на българското общество", заяви Гечев от парламентарната трибуна.

Гечев уточни, че става въпрос за тази част от възнагражденията на народните представители, която е свързана с допълнителните им разходи. "Установената икономия всяко тримесечие да се използва за финансиране на политики и мерки за подкрепа на хора с увреждания", настоя той. Според депутатът предложението му е подкрепено от четирите партии в коалицията.

Това предложение обаче изобщо не беше гласувано в пленарна зала. Преди това председателстващият заседанието даде 30 минутна почивка заради липса на кворум.

"Всяко предложение за промени в разходите, различно от това, което е одобрила бюджетната комисия, трябва да е обосновано. Държавният бюджет е за над 60 млрд. лв. - достатъчно, за да се намерят допълнително пари за хората с увреждания оттам. Ако трябва да прегласуваме оттам още 40 млн. лв. за хората с увреждания", така депутатът от ДПС Петър Чобанов обясни защо не трябва да се намалява бюджетът на Народното събрание. "Да не правим панаири и да не водим излишна дискусия. Създавате проблеми там, където ги няма", обърна се Чобанов към БСП.

Почти единодушно депутатите гласуваха бюджета на Народното събрание без промяната, искана от БСП - 158 гласа "за" срещу 14 "против".

КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯТ  ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ

Заплатите на народните представители се променят всяко тримесечие на база данните от НСИ за средната работна заплата у нас и се равняват на три средни заплати за страната, но само в обществения сектор, където възнагражденията са по-високи от тези в частния. 

От 1 март депутатските заплати ще нараснат значително, след като НСИ публикува данните за средната заплата през декември 2021 г. За публичния сектор е 1872 лева, което означава, че основната работна заплата на народните представители става 5616 лева - с  678 лева повече от сегашното им възнаграждение.

Народните представители вземат още пари и за участие в заседанията на парламентарни комисии - 15% върху основната депутатска заплата. Повечето от народните представители участват в две комисии, при което надбавката става 30% или още 1684,80 лева добавка.

За председателите на парламентарни групи и зам.-председатели на парламента добавките са още по-големи 35 и 45%, което добавя между 2500 и 3000 лв. към основната заплата. Отделно всеки депутат получава и по 1 процент допълнително за всяка година трудов стаж. 

Допълнително парламентът поема допълнителните разходи на народните представители за сътрудници, експертизи, офиси и др. в размер на две трети от основното месечно възнаграждение. Това са т. нар. "безотчетни средства". С нарастването на депутатската заплата тези пари също се увеличават от 1 март и ще достигнат 3744 лева на месец. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари