Депутат продаде крупния си бизнес

0

Търновският народен представител от БСП Валентин Ламбев продава бизнеса си, за да се посвети изцяло на политическа и обществена дейност, пише БорБа.

Новият собственик на търновското предприятие за производство и преработка на екологично чисти плодове и зеленчуци „Екоплод БГ“ ЕООД е международна компания с традиция и огромен опит в бизнеса, която съществува от 1895 г.

Тя притежава и развива подобен вид дейност на три континента, но заради клауза за конфиденциалност в договора Ламбев не уточни името на фактическия купувач.

Той обаче потвърди, че регистрираната на Маршалските острови, които са офшорна зона, компания „Адлър Трейдинг Ко“ е посредник в сделката и притежава фактическия купувач на търновското дружество.

По думите на Валентин Ламбев, „Екоплод БГ“ ЕООД е българско юридическо лице, ще продължава да плаща данъци и такси във Велико Търново, да разширява своето производство и да наема нова работна ръка.

В момента в предприятието, което е едно от емблематичните за търновския бизнес, работят между 80 и 100 души. То съществува от 18 години като семеен бизнес, който в годините се разрасна и сега реализира сериозен износ на екологично чисти храни в цяла Западна Европа, САЩ и Канада.

ПОДГОТОВКАТА НА ТАЗИ СДЕЛКА ПРОДЪЛЖИ ГОДИНА И ПОЛОВИНА. Тогава изобщо нямах представа, че ще бъда избран за народен представител, въпреки че също се занимавах активно с политика като областен и общински председател на БСП.

Сега съм категоричен, че ще се развивам в обществена насока, а сделката не бе инициирана от мен. Поканата за преговорите получихме от международна компания, която освен нас проучваше още една фирма в България, две от Сърбия и една от Полша.

Оцениха потенциала на нашето дружество, клиентската ни мрежа, както и факта, че сме най-големият износител в страната на биологични храни, а това е бъдещето“, коментира Валентин Ламбев.

По думите му, фирмата е достигнала своеобразно пълнолетие и за да продължи да се развива още по-добре на международните пазари, е нужен голям стратегически инвеститор от световна величина.

Според договора Ламбев ще продължи още няколко месеца да е свързан с бизнеса, който развиваше през последните години. Това ще стане до навлизането на новия мениджърски екип. Затова и депутатската съпруга Свилена Ламбева е вписана като управител на компанията, но това е временно, подчерта народният представител.

Сделката бе реализирана преди месец, а в публичното пространство се коментираше, че търновското дружество повече няма да внася нито стотинка във вид на данъци в държавната хазна.

По този повод Валентин Ламбев бе категоричен, че атаките срещу него излязоха веднага след като той публично разкритикува националната програма за саниране като схема за злоупотреби и източник на порочни практики.

Сделката е абсолютно легална, законна и почтена. Засега краткосрочните ми планове са свързани с политиката, периодът с участието ми в бизнеса приключи, въпреки че винаги ще съм емоционално свързан с него.

Горд съм, че създадохме един устойчив бизнес, който продължава да е местно юридическо лице и ще създава национален продукт. Не съм коментирал досега, защото не съм искал да занимавам обществото с начина, по който издържам семейството си“, коментира още Ламбев.

Източник: БорБа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари