Декларираме награди и печалби за над 30 лева

0
Фирмите трябва да обявят изплатените от тях доходи до 15 март
Фирмите трябва да обявят изплатените от тях доходи до 15 март

Паричните награди и предметни подаръци, които гражданите са получили през 2017 г. от фирми без лиценз за организиране на хазартни игри, трябва да бъдат обявени в годишната данъчна декларация за доходите, напомниха от НАП.

Това важи за суми и предметни награди с пазарна цена над 30 лв. Например, трябва да бъдат декларирани награди от телевизионни състезания и конкурси, както и подаръци на стойност над 30 лв., получени в рамките на маркетингови кампании на търговски дружества. Например има фирми, които с рекламна цел подаряват автомобили, телевизори и почивки за уикенда. Тези предметни награди трябва да бъдат обявени в годишната данъчна декларация и за тях да бъде платен данък от 10% върху пазарната им цена. Без данък върху доходите са само печалбите от хазартни игри, наградите от развлекателни автомати, както и печалби на стойност до 30 лв. от други игри на случайността. Без данъци са и наградите на ученици за участия в олимпиади и състезания.

Фирмите пък трябва да подадат справка за изплатените от тях награди и печалби в срок до 15 март. В същата справка се посочват всички изплатени от фирмата доходи на граждани през миналата година, припомниха от НАП. Ако фирма не подаде такава справка, ще бъде глобена до 250 лв. Като глобата се налага за всеки гражданин, за който не е подадена информация или подадените данни не са коректни. Тази година справката за изплатените доходи се подават от фирмите по-рано. Целта е хората да могат да проверят в сайта на НАП какви доходи са обявили фирмите, че са им изплатили. Така при подаване на годишната си данъчна декларация, което трябва да стане до 30 април, хората няма да пропуснат някой доход, който са получили през миналата година. Наред с това ще може да проверят дали някоя фирма не е обявила, че им е изплащала доходи без реално те да са ги получили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари