300 фирми повече декларираха доходите си в НАП - Русе

0
С близо 100 повече са и декларациите по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2022 г.
С близо 100 повече са и декларациите по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2022 г. Снимка: Dunavmost

С близо 100 повече са и декларациите по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2022 г.

Тази година 10 653 фирми от региона подадоха в офиса на НАП в Русе годишните си декларации за корпоративни данъци по чл. 92 от ЗКПО до крайния срок 30 юни. Те са с 296 повече от получените през миналата година, съобщават от НАП - Русе.

С близо 100 повече са и декларациите по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2022 г., подадени от самоосигуряващите се лица, извършващи дейност по смисъла на Търговския закон, еднолични търговци и земеделски стопани, които са избрали да се облагат по чл. 29 от ЗДДФЛ.

Всички документи са обработени успешно, а за 28 е констатирано, че са подадени и въведени некоректно в системата. Техните декларатори, заедно с входящия си номер, са получили автоматично съобщение с описание на несъответствията, което трябва да отворят, да отстранят грешките и да подадат нови коригиращи декларации. В тях физическите лица следва да сложат отметка, че са по реда на чл. 53 ал. 2 от ЗДДФЛ, а юридическите лица – че са по чл. 75 ал. 3 от ЗКПО.

Всички декларатори са внесли дължимите суми, които са с 21 на сто повече от миналата година.

Следващият важен срок в декларирането на доходи е 30 септември 2023 г. До тогава и гражданите, и фирмите имат възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък или декларирани данни пред НАП в подадената вече годишната данъчна декларация за 2022 г. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът и в двата случая е до 30 септември на текущата година.

Тази възможност не се отнася за неподадени в срок годишни данъчни декларации по ЗДДФЛ – 30 април, и по ЗКПО – 30 юни. За фирмите, които не са подали годишни декларации за дължимия корпоративен данък, санкцията е от 500 до 3000 лева за юридическото лице, а за управителя на фирмата от 200 до 1000 лева. За неподадена в срок декларация от физическите лица глобата е до 500 лева. При декларирането на неверни данни, ако те водят до по-нисък размер на данъка или освобождаване от плащане, глобата е до 1000 лв.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски, гражданите и фирмите могат да намерят на сайта на НАП www.nap.bg или на националния телефон на приходната агенция 0700 18 700.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари