Дъвка след секцио!

1
За какво помага?
За какво помага?

Може да прозвучи странно, но раждалите със секцио млади майки трябва да дъвчат дъвка за по-бързо възстановяване.

Това показват резултатите от едно ново проучване по темата. Според изследователите дъвченето на дъвка след раждане със секцио допринася за по-лесното изпускане на газове от червата. Това е особено важно след коремни операции, включително цезарово сечение, за да се избегне така опасното състояние постоперативен илеус, при което червата намаляват драстично перисталтиката си или тя напълно спира, пише Az-jenata.bg.

Лекарите съветват да се дъвче дъвка за не повече от 30 минути три пъти на ден. Така се провокира движението на червата и се активизира тяхната дейност след раждането.

Следоперативният илеус обикновено изчезва няколко дни след операцията, но междувременно може да причини сериозни и неприятни симптоми като гадене, болки в корема, подуване или някои по-сериозни състояния.

Лекарите често препоръчват на майките да се разхождат след операцията, но това е болезнено. Дъвченето на дъвка също помага, но не замества изцяло движението, което освен всичко предотвратява и сраствания.

Дъвката помага да се излъже тялото, че постъпва храна. Слюнчените жлези започват да отделят секрет, както и стомахът. Този механизъм изпраща сигнал към червата, че предстои постъпването на храна за обработка. Така се провокира тяхното движение и активизиране на перисталтиката, съответно заседналите газове в тях намират своя път навън.

Дори дъвченето на дъвка да не ви помогне, то поне няма да навреди.

Източник: Az-jenata.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари