Държавна компания замазва щетите от провален жп проект за 120 милиона лева

0
Тежестта на ситуацията се прикрива чрез скандална ин хаус процедура
Тежестта на ситуацията се прикрива чрез скандална ин хаус процедура

Тежестта на ситуацията се прикрива чрез скандална ин хаус процедура

Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) тихомълком е възложила строителни работи по модернизацията на жп линията София - Елин Пелин на “Транспортно строителство и възстановяване” /ТСВ/, фирма под шапката на Министерството на транспорта, пише сайтът BIRD.bg. Това работи изцяло в интерес на провалилия се първоначален изпълнител - консорциума “Келет АБ” ДЗЗД, свързван с интересите на Иван Мирински и Делян Пеевски. Нещо повече, фирми свързани с “Келет” са се подредили и за новия търг за скандално проваления жп проект, струващ 120 милиона лева на европейския данъкоплатец.

Проектът София - Елин Пелин беше спечелен и започнат от консорциум между унгарската фирма Kelet-Ut и хасковската строителна фирма “АБ” АД . Той беше прекратен през 2022 г. след като стана ясно, че парите са усвоени на 80 процента, а са извършени едва 40 процента от дейностите.

Вместо да направи бърза ревизия на свършеното, липсващото и т.н. от сертифициран орган НКЖИ тупка топката повече от 6 месеца, прикривайки тежестта на ситуацията чрез скандална ин хаус процедура. Част от поръчката е възложена на държавната ТСВ, която трябва да я изпълни с бюджетни средства.

Успоредно с това изпълнителят “Келет АБ” съди НКЖИ, претендирайки огромни щети. Така въпреки очевидния скандал с неизпълнението на договора, “Келет АБ” е в изгодна ситуация:

  • Усвоила е почти целия бюджет за извършване на много малка (и напълно нефункционална) част от работата.
  • ТСВ ще извършат работите, които консорциумът не е извършил. След това никой няма да знае кой какво е правил и кога, тъй като няма официално подписани документи за неизвършените работи.
  • Трето, “Келет АБ” претендира за щети в съда и е много вероятно да спечели, защото все още може да разчита на “пълен съпорт” от НКЖИ, която прави всичко възможно да загуби.

“Черната кутия” ТСВ като схемата “Автомагистрали”

Включването на ТСВ обаче не служи само за прикриване на следи и завършване на работа, която трябва да е вече свършена. Както в миналото, така и днес, тази компания служи като “черна каса” за проблемни договори в българските железници и не само.

Същата фирма “вършеше работите” по драгирането на пристанище Варна, без да има нито един кораб, а само като посредник, за да получи руска фирма огромен държавен договор, финансиран с европейски пари.

В случая с НКЖИ ТСВ действа по различен начин. ТСВ всяка година получава държавни субсидии за поддържане на определен брой персонал и техника, тъй като трябва да осигурява спешни ремонти на критична транспортна инфраструктура в случай на авария.

Авариите стават рядко, но техниката не събира прах, напротив. Фирмата селективно помага на изпълнители на договори с НКЖИ, които се закъсали с проектите си, като им предоставя необходимите ресурси. Услугите на ТСВ се заплащат на цени далеч под пазарните, но е близко до ума, че може да има и скрита цена под формата на комисионни за вземащите решения в Министерството на транспорта и НКЖИ.

Прилага се и ин хаус схемата, която стана популярна в пътния сектор с вътрешните договори от държавната фирма Автомагистрали за строежа на АМ “Хемус”. Като държавна фирма ТСВ получава възлагане без търг на големи поръчки на много добра цена. След това работите се възлагат на подизпълнители, които са внимателно подбрани български строителни компании, готови да плащат големи комисионни на всички вземащи решения, достигащи до умопомрачителните 50% или повече от стойността на подизпълнителя.

В случая с проекта за модернизация на жп линията София – Елин Пелин ТСВ в момента играе и двете роли:

  • В момента ТСВ изпълнява работи, за които се предполага, че са извършени отдавна от “Келет АБ”, което им позволява да твърдят, че същите тези работи са извършени от самите тях. Към момента “Келет АБ” и НКЖИ все още са в съдебен спор и няма споразумение между страните кои работи се извършват.
  • НКЖИ възложи без търг на ТСВ да завърши участъка София – Искър на много добра цена и с много неясен обхват.

Публична тайна е, че всички тези схеми се контролират и задействат от всемогъщия Иван Мирински, дясна ръка на санкционирания по закона “Магнитски” Делян Пеевски, който дълги години беше формален собственик на “Водстрой 98”, впоследствие преименувана на “ВДХ” АД и купена от варненската “Хидрострой” АД на Велико Желев. Мирински не присъства в хасковската фирма “АБ” АД, която според в. Капитал е “новият строител на Пеевски”. Ролята на Мирински през последните 10-15 години при различни правителства е на “гара разпределителна” за парите в сектора на инфраструктурното строителство (особено железниците) в България.

Нов играч по старата “унгарска схема”

Изборът на консорциума “Келет АБ” през 2015 г. беше възприет като изключително скандален в бранша, тъй като от търга бяха отстранени солидни фирми с голям опит в инфраструктурното строителство, сред които австрийската Porr Bau, държавната Trakcja PRKiI S.А. (Полша), Strabag Rail (Австрия), Yapı Merkezi İnşaat (Турция) и други.

Още тогава стана ясно, че унгарският партньор, фирмата Kelet-Út, е преувеличил сериозно ролята си в реализацията на жп проекти в Унгария. Елементарна проверка показва, че Kelet-Út е изпълнила работи за едва 12% от проекта за модернизация на железопътния участък Tárnok – Székesfehérvár, а не целия проект. Въпреки това оценителната комисия на търга приема референцията, че Kelet-Út е построила едва ли не сама целия участък.

Ситуацията е на път да се възпроизведе с новия търг за участъка Искър – Елин Пелин. Той е привлякъл само две оферти, като едната е от фирми свързани с Porr Bau, които вече работят по проекта София – Волуяк, а другата е от… унгарско-български консорциум “Искър 2023” ДЗЗД.

По информация на медията ни, в новото ДЗЗД съдружници са българската “Юнайтид Груп”, която няма никакъв опит в инфраструктурното строителство, “РейлРън-България”, зад която стои австрийски адвокат фидуциар и унгарската Homlok Fővállalkozó Kft., за която се знае само, че е регистрирана в началото на 2023 г. с 8000 евро капитал. От Търговския регистър се разбира, че бившият собственик на “Юнайтид Груп” Илиян Тасев е свързан с Kelet-Út чрез фирмата Български бетонни елементи.

Засега обединението “Искър 2023” ДЗЗД не е допуснато да продължи процедурата, поради несъответствие с изискванията и критериите за подбор, това става ясно от протокол на тръжната комисия от 04.09.2023 г. Но е дадена възможност да мине на поправителен.

Схемата обаче може и да забоксува. Миналата седмица цялото ръководство на НКЖИ беше уволнено, без да се посочват причините, но нищо чудно това да е свързано с ин хаус възлагането на ТСВ описано по-горе. Освен това има голяма вероятност Европейската прокуратура да се намеси и да разследва отговорните за тази масивна кражба на европейски средства. Хората на Кьовеши вече започнаха обиски и арести във връзка с проекта за модернизация на жп участъка Костенец – Септември, който беше спечелен от съмнителен българо-румънски консорциум и неговото изпълнение също е до под кривата круша.

Към проекта София - Елин Пелин със сигурност проявява интерес Европейската служба за борба с измамите (OLAF), която най-вероятно ще наложи много голяма санкция на България – връщане на вече платените от джоба на европейските данъкоплатци над 100 милиона лева по този проект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    В НКЖИ
    работят само милионери
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари