Предпазна ограда или отбий номер в Русе

10

„Позлатена“ телена мрежа за 25 хиляди лева отбива номера с безопасността на Товарна гара Русе

Когато от сайта “За истината” се свързват със строителен експерт и му изпращат обществената поръчка за ремонта на железопътната спирка Товарна гара Русе, той дава съвет да се поинтересуват дали поставената 316-метровата ограда не е позлатена. Проблемът с проекта не е само в явно завишените цени – той е и животозастрашаващ.

Заради неправилно пресичане на това място няколко души бяха убити или тежко ранени от преминаващи влакове. Собственикът на трасето – Национална компания “Железопътна инфраструктура” – прояви желание и намери ресурс за обезопасяване на линията едва преди две години. И то не напълно.

Разследване на медията установи, че поставената нисък клас телена ограда струва няколко пъти над пазарните цени и свършва малко след края на перона, което я прави почти напълно безсмислена. Оттам нататък линията, която свързва централната гара в града и Русе Разпределителна, и по която ежедневно преминават десетки пътнически влакове, е необезопасена.

Става въпрос за междинна спирка в централната част на Русе, близо до университета “Ангел Кънчев”. През 2022 г. НКЖИ обяви обществена поръчка за цялостен ремонт, който включва изграждане на нови перони, навеси, видеонаблюдение и ограничителна ограда в района на гарата.

Проблемите с оградата са два – тя е скъпа и свършва в нищото

За цялостното обновяване на спирката НКЖИ е платила близо 764 хил. лева без ДДС, като финансирането е дошло от капиталовия трансфер на дружеството, т.е. от Държавния бюджет.

В началото на 2023 г. дупнишката фирма „Реал Трейдинг“ ЕООД печели обществената поръчка с предмет „Изграждане на перони от двете страни на жп линията при спирка Товарна гара Русе“. Според заданието към всеки перон трябва да се постави предпазна ограда, която в идеалния случай да осигурява „по-голяма безопасност“ и да „възпрепятства преминаването на пешеходци през железния път“. Към перон 1 тя трябва да бъде – 153 метра, а към перон 2 – 163 м. Общо 316 метра.

Според едно от приложенията (№3) към ценовото предложение за единични цени на материалите, метър ограда струва 75.48 лева. Това прави общо 23 851,68 лева без ДДС и без без включени разходи за доставка.

Няколко независими един от друг специалисти, с които “За истината” се свърза, коментираха, че тези цени са няколко пъти над пазарните. Един от тях дори предположи, че оградата е „позлатена“.

На практика изграденото предпазно съоръжение представлява телена мрежа. Офертите, които получихме за ограда със сходни характеристики от две различни търговски компании, са около 2200 лева с ДДС. В цената не са включени бетонните колчета, които се поставят на всеки 1.5-2 метра. Едно от тях струва между 15 и 20 лв. Но дори и с тях сумата за 316 метра ограда не надвишава 7 хил. лв.

Парите свършиха, следващият път – повече

Както е видно от снимките, предпазното съоръжение свършва няколко стотин метра след края на пероните. Оттам нататък линията е необезопасена, а свободното, но опасно пресичане – напълно възможно. Причината за това е липса на достатъчно средства, обясниха от НКЖИ. В заданието на обществената поръчка оградата е било предвидено да бъде поставена само в района на спирката.

Тъй като финансирането на този обект е конкретно за района на жп спиркаТоварна гара Русе“ е преценено, че 150 м. са достатъчни за изграждане на труднопреодолима ограда за предотвратяване на нерегламентирано пресичане от недобросъвестни граждани на жп линията“, отговориха от пресцентъра на държавното предприятие и уточниха, че при наличие на финансов ресурс оградата ще бъде продължена до Централна гара Русе.

През годините в района се случиха редица инциденти с фатален край, при които хора бяха блъскани от преминаващ влак, докато пресичат линията неправомерно. Един от последните случаи е от 2021 г., когато жена бе тежко ранена. При всяко произшествие местните медии пишат, че “мястото редовно се използва от хората в района, защото им е удобно и не заобикалят”. Пак там през 2018 г. 13 годишно дете загина на връщане от училище. Въпреки че в района има един пешеходен жп прелез, хората масово предпочитат да минат напряко – през релсите. Правят го и сега, тъй като една от пътечки се намира веднага след края на оградата.

Пространството около жп линията, както и самите релси, са собственост на НКЖИ. От Община Русе многократно са сигнализирали, че мястото трябва да бъде обезопасено от неговия собственик. След смъртта на 13 годишното дете от железопътната компания поставиха мантинела, дълга под 100 метра. С това проблемът беше решен формално, а инцидентите продължиха.

Поставената в края на миналата година нова ограда е от т.нар. вид електрозаварен тип мрежа. От НКЖИ уточниха, че това е „по преценка на проектанта“ – т.е. на дупнишката „Реал Трейдинг“ ЕООД.

Според източници на медията използваният материал представлява по-евтин вариант за ограждане.

Обикновено при изпълнение на големите проекти за модернизация на железопътна инфраструктура се изграждат ограничителни заграждения или шумоизолиращи стени, които преграждат изцяло жп линията, когато тя преминава през населено място. Но в българския контекст това не е решение, смятат от НКЖИ, тъй като „сериозен проблем е неспазването на правилата за преминаване на железопътните линии, въпреки взетите мерки – пробиват се „врати“ в шумоизолиращите стени/оградите, за да се преминава „напряко през линиите“.

Няколко месеца след завършването на ремонта на жп спирката в центъра на Русе по телената ограда вече има следи от опити да бъде срязана. Но дори и да не бъде, тъй като на пероните има монтирани камери за видеонаблюдение, гражданите на Русе продължават да заобикалят няколкостотин метра, където преграждението свършва, и отново пресичат линията. Незаконно и с риск за собствения си живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    10
    Good
    Я, комшията значи си е купил от скъпата мрежа за зайците си и затова се хвали, че оградата му е от скъпата... Нещо не ми се връзват нещата.
  • 6
    9
    Спонсор
    Ся, когато някой вземе да ти бръщоле ви за институций и проституций, знай че е нечие измекярско партийно чадо, боядисало се с безчет бои! Изводът е един! 25 патрона и стрелба на автома тичен, докато затворът изщрака за последно!
  • 3
    8
    Спонсор
    НА ЗАГНИЛИЯ ЗАПАД СЪМ ВИЖДАЛ НЕПРЕКЪСНАТ ДУВАР ОТ МРЕЖА/ но не правена в дупедатския ширпотреб/ ДА Я ПРЕМИНЕШ- ЗАБРАВИ! НО ТАМ НЯМАТ И ТАКИВА ЖИВОТНИ, НАРЕЧЕ НИ БЪЛГАРИ! КАЖИ НЕ И РУСНАКЪТ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ, А БЪЛГАРИНЪТ ЩЕ РЕ ЧЕ: МА ЧАКАЙ СЯ! ТАКИВА ПЕСНИ НЯ МА! В ЧЕХИЯ 68-ма немецът сложил линия с тебешир! Чехкинята си изтър вала бебешката количка! Прекрачва и ИЗСТРЕЛ! ВОПРОСОВ НЕТ и НЕ БУДУТ
  • 9
    7
    Разочарован
    То, че се точи от НКЖИ от десетилетия е видно и ясно, но трагичното е, че няма заинтересована институция която да погне крадците. Друго което прави впечатление е умствения "капацитет" на НКЖИ, няма как като сложиш "маймунарници" разбирай телена ограда и да си мишлиш, че пешеходец ще заобикаля километър и по-вече за да пресече линията или майка с количка да няма къде да пресече, а за инвалиди с количка не си и помислям. Има няколко места през които се осъществява основен пътникопоток Централна гара, до ЖП моста над бул. Хр Ботев, товарна гара може и да пропускам някоя пътека. Та мисълта ми е тия "капацитети" от НКЖИ защо не направят тия места удобни за пресичане с необходимата обезопасяваща инфраструктура както е в Европа. Преди години (наследство от комунизма) на тия места имаше направени такива пътеки с необходимата за времето сигнализация и нямаше инциденти, унищожиха ги при релсовия ремонт преди 25год. и се започна драмата с блъснати и погубили живота хора. Журналистите търсейки сензация ги отразявате пикантно, но не се сещате да попитате "отговорните капацитети" дали вината не е в тях и обезопасяване не е само да слагаш "маймунарници", а да изградиш елементарна инфраструктура за пресичане. Ако преградят цялата жп линия с "маймунарник", то пешеходец от къде ще пресече, замисляте ли се за това?
  • 11
    6
    технадзор
    "Отбий номер" -каквато е оградата, такъв е и кмета.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари