Държавата помага на родители да си наемат детегледачка

0
Това става възможно с нова програма "Родители в заетост", по която може да се кандидатства в Бюрата по труда
Това става възможно с нова програма "Родители в заетост", по която може да се кандидатства в Бюрата по труда Видео: БНТ

Родители на деца до 5 години могат да се върнат отново на работа, а наред с това да поверят грижите за малките на детегледач.

Това става възможно с нова програма "Родители в заетост", по която може да се кандидатства в Бюрата по труда до края на този месец. Държавата ще отпусне за услугата 20 милиона лева, като ще бъдат подпомогнати над 2000 семейства от цялата страна, съобщава БНТ.

Близнаците на Лили са вече на година и три месеца. От скоро младата майка обмисля да прекрати майчинството си и да се върне отново на работа.

Лилия Казалиева: "Имам намерение да ги пускам на ясли поради възможността да се върна по-рано на работа и финансово да си помогнем, защото майчинството всички знаят втората година е малко по-ниско, а две деца се гледат трудно."

Родителите нямат възможност да наемат бавачка. Затова в момента единственият вариант за тях е да се възползват от държавната помощ особено в случай че момчетата не бъдат приети в ясла.

Лилия Казалиева: "Бих поверила децата си на човек, който ще се грижи за тях. Дори ще ми е по-спокойно на мен, отколкото да са в ясли сред много други деца. Да не говорим, че идва сезон на грип и така бих спестила и малко болести."

От програмата ще могат да се възползват родители, чиито деца не са приети в ясла или детска градина. По този начин държавата дава шанс на майките да продължат кариерното си развитие."

Мария Георгиева – директор на Регионална служба по заетостта-Пловдив: "Целта на програмата е родителите да бъдат спокойни, когато започнат работа, че детето им е в надеждни ръце и се отглежда спокойно и те могат да продължат трудовата си реализация."

Родителите сами ще могат да си избират кой да гледа децата им. Държавата ще наема детегледачите на 8-часов работен ден и ще им плаща минимална заплата на месец. Програмата ще продължи 18 месеца, но ако има интерес тя ще бъде удължена.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари