Продължава набирането на детегледачи

0
В Бюрото по труда в Русе до този момент са подадени 5 заявления, а семействата търсещи детегледачи са 26
В Бюрото по труда в Русе до този момент са подадени 5 заявления, а семействата търсещи детегледачи са 26 Видео: БНТ

Продължава набирането на безработни, които да гледат деца до 5-годишна възраст по проекта „Родители в заетост”.

В Бюрото по труда в Русе до този момент са подадени 5 заявления. В същото време семействата, които са пожелали да наемат детегледачи, са 26. Документите им ще бъдат разгледани в Агенцията по заетостта и одобрените кандидати ще бъдат уведомени писмено, информира БНТ.

Десислава Хайтова от два месеца е регистрирана на трудовата борса, но не се наема да кандидатства за тази работа. Самата тя има две малки деца и смята, че хората, които ще станат детегледачи, трябва да са квалифицирани.

Десислава Хайтова: Трябва да са минали курсове, зависи от възрастта на детето – ако са по-малки, там наистина трябват медицински сестри, както е в яслите.”

В Бюрото по труда в Русе в момента се извършва подбор на регистрираните безработни, които желаят да бъдат детегледачи. Те ще получават минималната работна заплата – 510 лв. за гледане на едно дете, а за две – 765 лв.

Йорданка Генчева – главен експерт в Бюрото по труда - Русе : Целта е родителите да могат да изберат най-подходящия детегледач за детето си и да могат да се върнат на работа.”

От подадените в Русе 26 заявления, 10 са от самотни родители.

Йорданка Генчева – главен експерт в Бюрото по труда - Русе : Приоритетно ще бъдат одобрявани заявления, подадени от самотни родители, многодетни семейства, семейства на социално подпомагане, семейства от други уязвими групи".

През първия етап на проекта желаещите да бъдат детегледачи в Русе са били 63 – предимно баби на децата, а одобрените семейства – 18.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари