Държавата няма механизъм за глобяване на складовете за задържане на лекарства

0
Няма и механизъм, по който държавата да подпомага привилегировано едно или друго лечебно заведение, заяви началникът на кабинета на здравния министър Момчил Мавров
Няма и механизъм, по който държавата да подпомага привилегировано едно или друго лечебно заведение, заяви началникът на кабинета на здравния министър Момчил Мавров Снимка: iStock / Getty Images

Няма и механизъм, по който държавата да подпомага привилегировано едно или друго лечебно заведение, заяви началникът на кабинета на здравния министър Момчил Мавров

Държавата няма механизъм, по който да санкционира складовете на едро за задържане на количества лекарства, които в същото време се намират трудно по аптеките.”

Това обясни началникът на кабинета на здравния министър Момчил Мавров по повод постъпилите в Министерството на здравеопазването сигнали за недостиг на конкретни лекарствени продукти, предава БАНКЕРЪ.

Той поясни, че са били извършени проверки по постъпилите сигнали за недостиг на 7 лекарства. При проверките е установено, че само за две от лекарствата доставките са временно спрени. За останалите пет медикамента няма данни за спиране на производството им. Установено е, че са налични при търговците на едро или че се очакват доставки.

Мавров обясни, че това, което може да се направи към момента, е единствено да се извършат проверки с цел те да окажат натиск за ускоряване на процеса. И там, където действително има проблеми, те да се решават индивидуално.

Началникът на кабинета на здравния министър обяви, че продължава работата на сформирания от министъра на здравеопазването Специализиран съвет за контрол над снабдяването с лекарства, като се обсъждат идеи за нормативни промени, които да подобрят организацията. До дни ще има конкретни предложения.

Мавров посочи, че следва да се обсъди и възможността за промяна във формулата, на база, на която се генерира забранителният списък за износ на лекарствените продукти в страната за определен интервал от време, чрез Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България.

На въпрос, свързан с Диспансера за белодробни заболявания и санаториума (тубдиспансера) в община Варна, Мавров коментира, че държавата не може да поеме дълговете на Белодробната болница във Варна, а само да плаща субсидия за извършена дейност, каквато се превежда редовно.

Няма механизъм, по който държавата да подпомага привилегировано едно или друго лечебно заведение. Има си механизъм, по който се субсидират определени дейности, включително и за туберкулоза, за която има програма за профилактика и контрол. И не само лечебното заведение във Варна, но и много други такива лечебни заведения в страната, се субсидират по този ред“, допълни Мавров.

Той обясни и че пациентите от болницата ще бъдат насочени към лечебно заведение или отделение в Добрич, Бургас, Велико Търново или Русе. Тъй като в самия крайморски град няма алтернатива на лечебното заведение. Преди това обаче, Мавров обърна внимание, че пациентите ще трябва да преминат специален преглед, за да се установи кои от тях са в заразна фаза на болестта и да им се издаде заповед за задължителна изолация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари