Белодробната болница във Варна окончателно остана без ток

0
Има една група от хора в Община Варна от партия ГЕРБ и още 3-4 души, които искаха и продължават да искат, да ни закрият, каза управителят на болницата
Има една група от хора в Община Варна от партия ГЕРБ и още 3-4 души, които искаха и продължават да искат, да ни закрият, каза управителят на болницата Видео: bTV

Има една група от хора в Община Варна от партия ГЕРБ и още 3-4 души, които искаха и продължават да искат, да ни закрият, каза управителят на болницата

Единствената белодробна болница в Североизточна България - тази във Варна, окончателно остана без ток заради неплатени сметки. Дългът към местното дружество е над 80 хил. лв. От лечебното заведение бяха принудени да освободят болните от туберкулоза по домовете им.

„Има една група от хора в Община Варна от партия ГЕРБ и още 3-4 души, присъединени към тях, които искаха и продължават да искат, да ни закрият. Министърът написа едно писмо, че е съгласен да ни закрият, но да посочат, къде ще разкрият друга такава болница. Въпросът с липсата на ток удовлетворява някои хора в Община Варна, каза доц. Д-р Христо Ганчев, управител на лечебното заведение.

Доц. Ганчев е писал по спешност до Министерство на здравеопазването. Той е поискал от здравният министър да даде инструкции, какво да прави ръководството на болницата в тази ситуация. Управителят на лечебното заведение определи случващото се като „липса на всякаква човечност“. Според него не може хора по нощници и пижами по цял ден да седят на студено. А от Община Варна се правели на разсеяни и не плащали тока, твърди още доц. Ганчев.

„Звъня им по телефона, но нито Портних, нито Балабанов, ми отговарят. Говорихме с Балабанов, но той след това изкриви думите ми и заяви пред журналисти, че не сме искали да дадем и 100 лв. Напротив – направихме вноска от 2000 лв., но те не искат това. Ние им дължим вече 92 хил. лв. и колкото повече се отлага плащането, толкова по-голяма става сумата“, обясни доц. Ганчев в ефира на bTV.

30 души, които идвали всеки ден на работа, повече от 10 месеца не са получавали заплати, съобщи още директорът на болницата. Той обясни, че не е спокоен, защото идват празници и тези хора са без никакви приходи. Болните, които са около 15 души, са пуснати по домовете си. Те обаче са заразни и вероятно броят на пациентите ще се увеличи след празниците, пояснява директорът.

„От 10 месеца нямаме нито аванс, нито заплата. Не можем да посрещнем празниците. Къде е нашата държава?“, пита риторично и санитарката Станка Николова. Тя продължава да ходи всеки ден на работа, въпреки че няма пациенти, защото само така може да бъде опазена болницата от вандалски прояви. Наркоманите разбивали вратите и прозорците, за да търсят лекарства, разказва още жената.

„Положението е много сериозно и се надявам, че все пак цялата администрация и всички отговорни хора ще се намесят. Болните са по къщите си, да се надяваме на тяхната съвест и отговорност, да не тръгват и да заразяват околните. За мен решението, което мога аз да предложа, и което сме предложили на общината и здравното министерство, дейността на болницата да бъде прехвърлена към някое друго лечебно заведение в град Варна или в област Варна“, коментира проф. Анелия Клисарова, която е председател на комисията по здравеопазване към Общински съвет – Варна.

Тя допълни, че комисията, която ръководи, има две положителни становища за започване на разплащането, за да се покрият задълженията на белодробната болница.

Доц. Ганчев обаче не вярва нещо да се промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари