Дарители от Русе предупреждават за злоупотреби от онкоболно момиче

5
4000 души в групата за помощ на Мирела Иванова възнамеряват да сезират прокуратурата за действията й
4000 души в групата за помощ на Мирела Иванова възнамеряват да сезират прокуратурата за действията й

Огорчени дарители, част от които са и от Русе, предупреждават за злоупотреби със събраните средства в помощ на онкоболно момиче, пише Русе Медиа.

4000 души в групата за помощ на Мирела Иванова възнамеряват да сезират прокуратурата за действията й и за изхарчените незнайно за какво пари, които били дарявани с много доброта и надежда от хората за лечението й. 

Как са харчени парите и извлечение (групата е публична и видима), може да намерите във фейсбук групата Казусът Мира.

Публикуваме отвореното писмо, с което дарителите искат да предпазят добрите хора, които превеждат последни пари, за да спасят живот и да помогнат:

"Скъпи съграждани,

Дами и господа,

Днес ще Ви разкажем една тъжна и поучителна история. История за добротата, потъпкана и освернена. Историята на едно разследване, което ни струваше много обиди и квалификации „гад безподобна“, „дявол в пола“, „помияри“ „зли и злобни“. История защо е толкова важно да четем внимателно, преди да дарим и защо е опасно да се събират пари по лична сметка.

Пишем Ви настоящото писмо, като хора, обединявали се около много благотворителни каузи през годините. Много пъти сте ни помагали за събирането на непосилни суми за болни деца и всякакви хора в нужда. Но този път не искаме Вашето съдействие за това.

Този път напротив, не Ви търсим за това, а за една благотворителна кампания, събрала огромни суми пари; в която единствено искахме да знаем къде и в какви ръце отиват отделените от залъка и семействата ни в тези тежки времена, средства. Защото имаше хора, които смятат, че щом е благотворително, отчет не дължат. Но ние действително сме били много, много пъти на Ти с благотворителността … и сме я реализирали прозрачно, с грижа и отговорност към подалите ръка хора!

Тук подчертаваме ясно, че целта ни никога не е била да се навреди на момичето и на кампанията му, а тя да придобие ясни ГРАНИЦИ И ПРОЗРАЧНОСТ! Помагали сме и ще продължим; с мисъл всеки тръгнал в грешна посока, може би поради незнание, да осъзнае, че не сме зли и злобни хора и никога няма да бъдем.

Нашата главна героиня се казва Мирела. На 21.03.2020 година, видяхме пост във фейсбук, че едно момиче, някога абитуриентка в нужда, на която е помогнато да има бал преди две години, внезапно се е разболяла от левкемия. Младото момичеМирела Иванова, е от град Силистра и нямало пари да покрива дори най-елементарни ежедневни нужди според поста.

Настанена самичка, уплашена и отчаяна в онкохематологията в град Варна, тя беше стартирала своята борба за живот.

На по – късен етап разбрахме, че родители все пак има, макар и да не полагат грижи за детето си. Никой не избира родителите си си казваме и продължаваме с решението си да помогнем за измъкването на това дете и да му дадем и с наша помощ шанс за живот. Да, разбрахме, че момичето разполага само с лична банкова сметка, нормално е, толкова бързо се беше развило всичко.

Но хората около момичето ни увериха, че това ще бъде поправено веднага, щом може и ни дадоха ясен знак, че можем спокойно да продължим напред. Уви, по-късно разбрахме, че онлайн дарителска сметка също е възможна, стига да искаш….

Буквално за ден се организирахме Мирела да получи спешно пари по сметката. Осигурен и беше добър детски психолог, защото знаем колко важна е психиката на болния за лечението. Но Мирела само веднъж разговаря с психолога, тъй като все в неподходящи моменти са били обажданията. Момичето не е длъжно, но никога не потърси професионалиста в подходящ за самата нея момент!

Осигурихме допълнително човек на място в град Варна да занесе на Мирела спешно 200 лв. в болницата.

Междувременно нейни приятели спешно направиха фейсбук група, Помощ за Мира /която сега е преименувана в Казусът Мира/, създадоха за часове и Хелп Карма и там видяхме за пръв път сумата от 10940,00 Евро (Стори ни се странна и не кръгла сума).

Още тогава се зачудихме как са определили сумата, тъй като до момента не бяхме видяли оферта за стойността на лечението на Мирела. И пак със същата лична сметка, поради липса на друга, обвързана Хелп Карма …

Във Варна, нашият човек с 200 лв. в ръка отива да предаде на Мира сумата. Но се оказва, че я няма и трябва да изчака. Ние се организирахме изключително бързо, тъй като ни беше казано, че Мира е много зле. А всъщност момичето е било на гости и разходка по магазините (и то в условия на извънредно положение и изолация!).

При това случайно разбрахме, че момичето няма намерение да търси оферти от чужбина и ще се лекува тук. В което няма нищо лошо по принцип. Но все пак очаквахме, макар оказа се напразно, в следващите дни някаква информация за постъпленията по личната сметка на Мира.

Ние самите като дарители от големи благотворителни кампании, а и както мнозина от нас са администратори в такива, нееднократно и добронамерено обяснявахме колко е важна прозрачността, как е нужно искайки помощ от хората, да отчиташ не само какво е състоянието на болния, а и какви постъпления има събрани и колко още са нужни.

Защото хората не са пророци, но имат право да знаят как се ползват парите. И не заради друго, а защото те ги даряват с цел ЛЕЧЕНИЕ и е редно дарената да покаже, най – малкото от благодарност, че дарените суми се ползват именно за ЛЕЧЕНИЕ или за съпътстващи лечението разходи. Но не основно за това, а основно за лечението! А и нашият опит показва, че само прозрачните кампании са светли и достойни за съпричастност.

Нееднократно мнозина от нас, независимо едни от други, се опитахме да получим отговори, но единствено получавахме раздразнени поучения под формата на открит урок, чрез видеоклипове в групата що е то благотворителност, как даваш 5 лв. и нехаеш повече за тях, как с това видите ли не се парадира. Кой обаче парадира с дарения, питаме ние?

Ние, отделяли не само от залъка си, а като хора, неведнъж в адски жеги, вятър и дъжд по базари, по родните си и по непознати места; ние, неспящи по нощите да пишем постове, да качваме салда; ние лишили семействата и децата си, а нерядко и рискували работата си; нас ли е редно да учат? Ние, които и банки вдигнахме на балон да ни обяснят как може да се разкрие онлайн дарителска банкова сметка! Сметка, която Мирела не направи и няма до ден днешен.

Предложихме банков служител да я посети в дома или болницата – отказа. Не било сигурно с тоя вирус. Гишето в банката питаме ние е по-сигурно? После за седмицата, когато изписаха Мира и позволиха да се върне вкъщи, също не откри дарителска сметка, като твърдеше, че е зле, има задух и е на инжекции, затова не и било до банки. Когато поискахме да узнаем каква е стойността на даренията, отговорът беше, че не знаела колко има в сметката, защото банкирането на Инвестбанк било особено…

Започнахме много да се интересуваме и резултатите не закъсняха – имаше блокирани дарители, изхвърлени от групата лица, среднощни обаждания по телефона, както и обаждане до една от нас (от лице, което се представи като свързано с Мирела) със заплахи за побой и убийство. В същото време в Хелп Карма, се удвои сумата за „лични нужди“ и вече е на стойност 21 880 Евро.

Дойдоха светли празници. Месец след старта на кампанията…. По Великден ставали чудеса, казват вярващите и така в нашата история сякаш всичко започна да си идва на мястото и прогледнали админите на групата се включиха и разбраха най-после за какво питаме. Потресени бяхме и ние дори, когато на 21.04. излезе в групата обръщение на администраторите Веселина и Преслава, че рязко се разграничават от лицето и действията на Мирела Иванова.

Опитахме да се съберем близки и приятели, да съберем скромни суми, но кампанията ни претърпя подем, включиха се много хора и Мирка реши, че ще иска оферта от Турция за лечение на болестта, когато получи първата си епикриза. През цялото време, нямахме никакви данни относно наличността по сметката, тя твърдеше, че ще ни каже, когато „си оправи онлайн – банкирането.

Изпращаше ни информация, че е зле, а Веселина Янкова, се грижеше да осведомява всички дарители и да предава думите на Мирела към тях. В това време, докато ние получаваме информация, че Мира е зле, получавахме и друга – че тя се разхожда в Джъмбо и пазарува, че приема пари на ръка от дарители в отделението.

Тя казваше на нас, че е зле и я боли, а ние се грижихме тази информация да стига до вас. В нейни лайв- клипове, тя казваше пред вас, обаче, че се чувства добре.

Обединени от доброто хиляди хора се включиха, за да помогнат на Мирела да посрещне спокойно разходите си по време на лечението, но сумата НАДХВЪРЛИ МНОГОКРАТНО нужното и Мирела има по лична банкова сметка 59,482 лв. и отделно в Хелпкарма – €10,534“ пишат момичетата. С постът можете да се запознаете в публичната група. От него стават ясни още две неща:

  • в личната си сметка Мирела желае да ЗАДЪРЖИ 59,482 лв. с думите, че може да и се наложи да използва тази сума за последващо лечиние, макар, че навлиза в ремисия и каза отново в лайв, че иска да се лекува в България, където лечението и е безплатно и обеща, че ще дари ненужните за лечението си суми за спешно-нуждаещи се;
  • Мирела е в почти пълна РЕМИСИЯ и на този етап тези огромни суми не са и нужни!

След един от най – светлите християнски празници и след наша намеса се спря това, макар с висока цена, едни хора да отнемат надеждата на други деца за живот, водейки непрозрачна и без доказана мяра кампания! За мяра, дами и господа, става дума в нашето писмо, за мяра! Всичко друго е цинизъм!

Това, уви, не е всичко. След като много неща излязоха наяве, Мирела наистина беше принудена да раздаде парите. Принудена е точната дума, страх, не съвест е в основата.

Вместо финал, случайно докато чакаме извлечения за даренията към обещаните кампании, първо беше хваната, че е ходила нарочно за фотосесия в неактивен офис на Инвестбанк и второто, по-важното е, че съзнаваме и виждаме нещо по-страшно – сумата е явно над обявената чрез бележката от банкомата и Мирела е теглила огромни за нас суми, сред които:

  • Кауфланд – на 03.2020 г. – 271.51 лв. и 07.04.2020 г. – 202.64 лв.
  • Джъмбо – на 04.2020 г. – 87,59 лв. и на 13.04.2020 г. – 117,23 лв.
  • Лили Дрогерия – 137,93 лв. на 27.03.2020 г.
  • разплаща фактури към два мобилни оператора: А1 – 48.52 лв. и Виваком – 35,24 лв.
  • и особено впечатление правят няколко транзакции по 400 лв. на обща стойност 2 000 лв., както и изтеглени и 500 лв. от гр. Силистра.
  • „Дребните суми“ от сорта на 80 лв. в Кауфланд веднага на 03.2020 г. и ДМ на 01.04.2020 г. за 56,22 лв. дори не ги коментираме!

Оставаме безмълвни пред себестойността на разходите на лицето за един месец, предвид, че е болна, в болница и сама! РАЗХОД ОТ 8 200 ЛВ. ЗА МЕСЕЦ не може нормално четиричленно семейство да направи в Кауфланд, но Мирела явно може.

Драги дарители, четете внимателно къде давате Вашите изкарани с труд и мъки пари, лишавайки семействата и децата си! Не всяко дарение е в правилните ръце, надявам се този горчив урок да Ви е бил полезен. Четете и търсете педантично и внимателно сметката дали е дарителска, администраторите дали имат опит или са лаици, търсете пътя на парите си, скъпи хора, ОТЧЕТНОСТ!

БЯГАЙТЕ далеч от таива каузи, защото НЕ помагате, стимулирате МЪРЗЕЛА И БЕЗОТГОВОРНОСТТА! Надяваме се поне минимум на извинение от всички хора, които обидиха нас, но знаете ли, горчилката остава! Бъдете здрави!

Ние си лягаме ЧИСТИ! Да мълчиш и търпиш понякога е най-греховното нещо, което човек прави, по-греховно от тази злоупотреба с ДОВЕРИЕ и ДОБРИНА, която Мирела Тодорова Иванова спретна на всички НАС!

Ще предоставим всякакви скрийн шотове и доказателства, които прецените, че са нужни за журналистическо разследване. Към настоящото писмо прилагаме такива от Networx и Хелп Карма за цитираните суми, както и извлеченията за сведение!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари