Виолета Радева: Украинските бежанци имат нужда най-вече от зимни дрехи и лекарства

1
Даряваните стоки трябва бъдат или нови, или да са преминали добра химическа обработка
Даряваните стоки трябва бъдат или нови, или да са преминали добра химическа обработка Снимка: БГНЕС

Даряваните стоки трябва бъдат или нови, или да са преминали добра химическа обработка, подчерта Радева

На този етап украинските бежанци търсят от нас най-вече топли зимни дрехи и лекарства. Това каза за "Фокус" Виолета Радева, директор на Българския червен кръст в Бургас. Наскоро от организацията обявиха, че започват подпомагане на близо 20 000 украинци у нас за зимните месеци. Помощта е съсредоточена в областите, където има най-много бежанци - Благоевград, Бургас, Варна, Добрич, Русе, Пловдив и София – град.

"По график посещаваме хотелите и държавните бази, които са приютили украински граждани. Предоставяме им топли завивки, одеяла, индивидуални хигиенни пакети и семейни хигиенни пакети. Започнахме с Китен и Приморско, като до момента сме посетили общо 8 хотела там", посочи Радева.

Тя добави, че на по-късен етап ще бъдат разкрити и пунктове за хората, които живеят на външни адреси – така те също ще могат да получават помощ по програмите, които БЧК реализира.

"Това, което най-много търсят от нас украинските граждани в момента, са връхни топли дрехи и зимни обувки. Имат нужда и от закупуване на лекарства. Някои от тях имат заболявания, затова ние им предоставяме и медикаменти, предварително предписани от лекар. Другото, от което се нуждаят, са хигиенните материали", каза още директорът на БЧК - Бургас.

По отношение на дарителите, Виолета Радева посочи, че се наблюдава известен спад на желаещите да помогнат, спрямо броят им в началото на войната.

"В момента изцяло работим с дарения от корпоративни дарители, но все пак има и частни. Засега се наблюдава някакъв процес на застой, но продължаваме да работим с това, което ни се предоставя", добави тя.

Ако някой желае да помогне, би могъл да направи дарение на зимни дрехи или обувки, но директорът подчерта, че стоките трябва да бъдат нови или да са преминали добра химическа обработка, за да не носят риск за здравето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Моето име
    Хора, писах, че като няма партия която да ни представлява, както се казава: "да говори на нашия език", независимо как се определяме, ние трябва да си стздадем такава партия. Аз гласувах. За кого и защо, няма да обременявам никого с този си избор, въпреки че и мен никой не ме представлява. По убеждения съм национал - социалист, а така ва партия в България няма. Тук не говоря за ужким патриоти и ужким националисти. Говорим за истинки убеждения. Въпреки че няма такава партия, аз гласувах за най близкото до моя мироглед, макар че най близко е ..доста неточно казано, но айде, няма значение. Обаче ми омръзна хора за които са гласували СУМАРНО 1000000 души от близо 6000000, верояно от тях 10% мъртъвци, и от гласувалите ИЗОБЩО, 20% са гласували с "не подкрепям никой", та с такива "гласове", някой да говори от името на България и "българския народ", за мен е меко казано дразнещо. В момента правя това което мога. Когато се появи подходяща партия - ще гласувам за хората там, но дотогава?! С негласуване, абсолютно нищо не променяме. Големите (в момента) партии точно на ниската избирателна активност разчитат. Затова опяват от сутрин до вечер, че хората са се уморили от избори, че негласуването е проява само на нихилизъм или мързел, и разни такива лъжи, именно защото не искат висока избирателна активност. Защото искат да опростачат наказателния вот, защото искат да вменят в хората усещане за предопределеност и безсилие. Ето това мисля аз. И това мое мнение едвали ще го чуете от разни "лози", щото всичкуи са на хранилка, я към някоя партия, я към някое НПО, което пък е на хранилка към партия, или най често, към някое посолство, или към друго НПО, корот пък се храни директно, я от Брюксел, я от Вашингтон посредством "грантове за развитието на демокрацията". За Медиийте пък изобщо няма да споменавам. Там на всеки нормален човек му е ясно за какво иде реч. Всичко си зависи от нас. И докато не вземе съдбата си, личната на всеки от нас, и съдбата на Родината ни в собствените си ръце, ще продължават да се случват нещата които ни дразнаят, и за които решения взимат други ...хора - не бих казал, но същества - да, и ще го правят и в бъдеще без да им дреме НИЕ какво мислим. Както се случва вече над 30 - ет години. "Силата е в нас" :)
  • 6
    5
    русенец
    Какъв процент от украинците у нас работят?
  • 4
    4
    до 3
    А за кого да гласуваме? Аз лично искам да има за кого, но няма! Всичките са боклуци.
  • -1
    3
    Моето име
    Ами така ще е докато гласуват 30 % от гласоподавателите. Мисля че няма смисъл да обяснявам логиката. Това важи за всеки аспект от живота ни. С негласуване ще ни натикат в еврозоната, с негласуването стана възможно да се натика в парламента ГРОБ, отново. С негласуването ни бетонираме ДПС като 3 или 4 политическа "сила". И прочее и прочее. Така изпратихме и оръжие за Украина...Сега някой ще пита; "за кого да гласуваме, няма за кого"..ами хора, България е държавата с най много партии в Европа, може би и в Света. Ако никоя не ни харесва, можем да си направим такава която ни харесва...
  • 13
    2
    Истината
    Българските власти са по-загрижени за мигрантите, отколкото за българските пенсионери, деца и бедни работещи. И все забравят, че парите, които ги харчат както си искат, са данъци от всеки един българин.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари