ДАНС погна гурбетчии от Неделино

0
42-ма гурбетчии ще връщат обезщетения по 10 хиляди лева на държавата
42-ма гурбетчии ще връщат обезщетения по 10 хиляди лева на държавата

Срещу 42-ма гурбетчии от Неделино се водят дела за получени обезщетения за работа в Испания, пише 24 часа.

Те имат трудови договори за земеделска работа в Аранда де Дуеро, Испания, за по 10-15 дни. Разследващите се натъкват, че всъщност са били на гурбет едва по 3 дни или изобщо не са излизали от България.

Неделчани имат договори с Любомир Стефанов, собственик на фирма и насаждения в Испания. Те се ползват от Европейския регламент, според който, когато се работи в страна - членка на ЕС, и имаш осигуряване, получаваш обезщетение от 60% от заплатата, която си получавал от последния работодател. Гурбетчиите били осигурявани на висок праг и след като работодателят ги съкратил, обезщетението им като безработни било по 74 лв. на ден.

Възникнали подозрения, че чрез фиктивните договори със Стефанов се точи социалната система. Схемата се разследва и от ДАНС.

По 34 от 42-та случая административният съд в Смолян потвърждава решенията на НОИ за спиране на обезщетенията. Изпратено било запитване до Главна дирекция “Национална полиция” дали тези хора изобщо са излизали от страната. Според отговора има разминаване в дните на пребиваване и много от жителите на Неделино не са били в Испания през цялото време. Преди да им бъдат спрени обезщетенията, получената сума възлиза на 240 хил. лв. Делата продължават с обжалване пред ВАС.

Проверката е разпоредена от Централното управление на НОИ заради съмнения в голямото количество хора при един осигурител, назначени за кратко”, обясни местният шеф на осигурителния институт Валентин Гаджев.

Касае се за изключително кратки периоди на трудов договор - 3-10 дни. Има и такива, които изобщо не са стъпвали в Испания. Част от тях са назначавани в Испания, а след това командировани в пловдивското село Войводиново, където работодателят им има имот. При командировките не е сезирана Инспекцията по труда”, добави Гаджев.

В същото време 7 пенсионери от Неделино ще трябва да връщат над 70 хил. лева, ако се докаже, че са получили фалшив стаж. Става въпрос за четирима мъже и 3 жени. След проверка от НОИ сезират полицията и е образувано досъдебно производство. За една от жените вече има повдигнато и обвинение, каза Гаджев. Изплащането на пенсиите им е спряно, докато се установи дали стажът им е действителен.

Разследването води до подозрения, че неделинци са си купили стажа от длъжностно лице, което им е изработило документите за софийски предприятия - жп завод “Георги Димитров”, “Строймашинженеринг” и “Строймашремонт”. Всички представили стажове първа и втора категория. Повечето обаче не можели да отговорят на разследващите кога и къде са живели в София, когато са се трудили там.

“Следите водят до длъжностно лице, което им е изработило документите за фалшивия стаж. Разследва се дали и по колко пари са платили неделинци, за да се пенсионират с фалшив стаж и по-висока пенсия”, обясни той. С този стаж те получавали по над 500 лв. пенсия на месец. Ако се докаже, че стажовете са фалшиви, всеки ще връща по около 10 000 лв. на държавата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари