Нова схема за източване на НОИ

3
"Вносни" безработни с (незаслужено) високи обезщетения
"Вносни" безработни с (незаслужено) високи обезщетения Снимка: Dunavmost

"Вносни" безработни с (незаслужено) високи обезщетения

Хората, които останат временно без работа, у нас получават обезщетение отпускано от Националния осигурителен институт (НОИ), като размера (до 1800 лева) и срока му (до 12 месеца) зависи от получаваната заплата и предходния трудов стаж.

Някои хора обаче са намерили лесен начин да получават (незаслужено) високо обезщетение за безработица (почти) цяла година, като се има предвид средния месечен размер на доходите им, преди да получат право на обезщетение, пише Money.bg.

Въпросната схема, в общи линии се състои в следното: отива се за кратко на работа в друга страна от Европейския съюз, най-много за месец, след което въпросният гражданин се връща в родното си място у нас и се регистрира в съответното Бюро по труда като безработен.

Така, в съответствие с европейския регламент, въпросният работил за кратко в чужбина и вече безработен гражданин, получава право на обезщетение от порядъка средно на близо 1700 лева месечно - която сума за някои райони в страната ни е доста над средната заплата.

За 2023 г. общо 4663 български граждани са получавали обезщетения за безработица след кратковременна работа в страна от ЕС, както изглежда, много от тях по посочената схема. Който начин обаче, необходимо е да уточним, по сегашното законодателство, не е незаконен.

Многозначителен е фактът, че най-много, да ги наречем "вносни" безработни, за 2023 г. има в област Благоевград - 1875 човека, което представлява внушителните 40% от всички регистрирани в страната безработни, работили в чужбина. И за самата благоевградска област цифрата е доста значителна, тъй като представлява 42% от всички регистрирани в региона безработни.

За страната ни като цяло, средният размер на обезщетението за "вносните" безработни е 1665 лева, докато за "рекордьорите" от благоевградско, тя е 1743 лева - което е най-високото средно обезщетение по области за тази категория безработни.

В област Търговище средният размер на обезщетението за "вносните" безработни е колкото това за благоевградско, обаче в търговишко те са много по-малко - 344 човека за 2023 година. Тази област е и втората в страната по брой "привнесени" безработни.

За отбелязване е, че регистрираните за миналата година "вносни" безработни за столицата и София-област са общо 149 човека, т.е. малко над 3% от всички, като средното изплащано им обезщетение е съответно 1560 лева и 1479 лева.

Данните на НОИ сочат, че и в други големи градове и съответните области, броят на "вносните" безработни е фрапиращо малък в сравнение с Благоевград (в частност Разлог и Гоце Делчев).

Например в област Русе тези безработни са само 47 (1413 лева средно обезщетение), в област Пловдив са 166 (1577 лева средно обезщетение), за Варна и Бургас са съответно 160 човека и 199 човека, със средно обезщетение около 1580 лева.

Най-ниско средно месечно обезщетение за 2023 г. са получавали завърналите се от чужбина в област Перник безработни - 1316 лева, като те са 21 човека. А най-малко "вносни" безработни за миналата година са регистрирани в област Видин - едва 12 човека (1388 лева средно обезщетение).

Макар че въпросните обезщетения, както споменахме, се получават законно по сегашните разпоредби, буди недоумение фактът за техния твърде голям брой в благоевградско, още повече, че размерът им е доста висок за областта. При това, по данни от представители на НОИ, завърналите се от благоевградско през миналата година в по-голямата си част са работили във Франция, и то като временно заети в селското стопанство (иначе казано, сезонни работници).

В тази връзка експерти от областта на социалното осигуряване повдигат въпроса, не е ли време да се преразгледа въпросът за начина и условията за отпускане на обезщетения за работили за съвсем кратко в чужбина наши сънародници, които се завръщат у нас - и започват да получават високи обезщетения за безработни, без преди това да са внесли съответните по размер данъци у нас. Защото така представената ситуация с "вносните" безработни в област Благоевград може да се оприличи, или пък е, вид схема за източване на НОИ - където всички ние плащаме осигуровки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    След като
    Са внасяни осигуровки за безработица в др.държава, същата трябва да ги преведе в държавата, в която ще се ползва обезщетение за безработица. Просто е като фасул. Отделно от това за регистрация в бг се иска 12 месеца осигуровки, как така ходят за по няколко месеца и получават обезщетение в бг . Щом се регистрира не в страната от която идва а в БГ, трябва да ся изпълнени условията за осигуряване, а парите да са в НОИ .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари