Данаил Ковачев: Неприемането ни в Шенген бърка в джоба на всеки българин

1

Това каза областният управител на Русе при среща си с министъра на икономиката Богдан Богданов и румънския му колега Щефaн-Paдy Oпpя

„Политическата конюнктура в някои от европейските държави превърна в неправилен израза „България не влиза в Шенген“, защото България може да влезе в Шенген, достойна е и изпълни всички критерии за влизане в Шенген, обаче не ни приемат. Сега изразът е „България не я приемат в Шенген“. Просто някои правителства гледат субективно на критериите за членство. Неприемането ни в Шенген бърка в джоба на всеки българин, а икономическите загуби са за сметка на всеки работещ, плащащ данъците си в Европейския съюз“, каза областният управител на Русе Данаил Ковачев при срещата си с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов и румънския му колега – министъра на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa Щефaн-Paдy Oпpя. Ковачев подчерта още, че трябва да бъдем категорични и безкомпромисни в отстояването си на тази цел. „Това може да стане още по-убедително, ако сме заедно с нашите румънски партньори“, коментира областният управител. Той посрещна двамата министри на ГКПП „Дунав мост“, където ги запозна с актуалната обстановка относно тежкотоварния трафик. По последни данни за последното денонощие през граничния пункт със северната ни съседка са преминали по около 1400 камиона в двете посоки.

Двамата министри обсъдиха логистичните трудности на границата, които затрудняват инвеститорите и бизнесите от цяла Европа. Министър Богданов подчерта, че загубите от неприемането на България и Румъния в Шенген са значителни. По неговите думи над 6 часа са изчакванията на границата, в определен период от време, само на тежкотоварния трафик. „Няма как Европа да бъде конкурентоспособна, ако милионите камиони, които минават през България, чакат по толкова време“, каза още той. „Километричните опашки и затрудненото преминаване на границата пречат на нашия бизнес и на нашите държави, а това е сериозен проблем и за Европа“, подчерта Богданов. По неговите думи, за да се запази конкурентоспособността на целия регион, България и Румъния трябва да бъдат напълно интегрирани в европейското пространство. „Ние сме активна част от икономическото развитие на Европа“, подчерта Богданов. „Доказали сме, че България и Румъния са дестинации, в които се създават бъдещите иновации за Европа и имаме много такива примери, които можем да споделим“, категоричен бе министърът. Според него Югоизточна Европа предлага много възможности за растеж и развитие и този регион ще бъде основен фактор за подпомагане развитието на цяла Европа.

Икономическият министър подчерта, че от присъединяването на България в Шенген и в еврозоната се очаква ръст на БВП между 3% и 5%. „Надявам се усилията на България и Румъния да бъдат видяни и да бъде отчетено, че икономическото развитие на нашите държави е в основата на бъдещата конкурентоспособност на Европа“, допълни Богданов.

Ние настояваме и сме сигурни, че България и Румъния ще бъдат членове на Шенген. Това са нормалните права, които имаме, за да бъдат нашите икономики конкурентни на всички други икономики в Европейския съюз”. Така коментира темата министърът на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa на Румъния Щефaн-Paдy Oпpя.

По-късно през деня двамата министри откриха конференция на тема: „Обединена Европа – един път към икономическа сигурност и устойчива интеграция“. В рамките на форума, на който участваха заместник областният управител Георги Георгиев, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, както и посланиците на Република България в Букурещ Н. Пр. Радко Влайков, а също и на Румъния в София Н. Пр. Бръндуша Предеску и на Австрия в страната ни Н. Пр. Андреа Икич-Бьом, a също и кметът на Община Русе Пенчо Милков, бе поставен акцент върху икономическото бъдеще на региона, ключовите инфраструктурни проекти, както и добрите практики между бизнеса. На събитието присъстваха инвеститори, представители на чуждестранния и местния бизнес и на търговски камари на двете страни.

Конференцията бе организирана от Министерството на икономиката и индустрията на Република България и Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Република Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    6
    до 4
    "Левът си ни е стабилен" направо ме застреля :D Стабилен е откакто е вързан за немската валута. Ама явно си от новото поколение, което не помни събитията преди да си вържем валутата за "€вромюсюлманските" чрез валутен борд. И между другото вноската ни за ЕС е значително по-ниска от сумите, които ни предоставят за усвояване чрез различните еврофондове. Друг е въпроса, че тукашните дерибеи крадат като за последно, а там където не могат да крадат просто не усвояваме нищо. Но и да не сме в ЕС нищо няма да се промени в положителна посока. Чудя се вие след влизането в ЕС ли сте родени? Преди да влезем в ЕС бяха едни 15 години разруха, масови фалити на фирми и банки, приватизации, мутри, групировки...ЧУДЕСА!
  • 2
    5
    до 3
    Аз като казах това за балкански съюз го знам че няма да стане. Но хипотетично ще е по-добре колкото и да е невъзможно. Само балкански държави могат да си разберат проблемите, защото те са подобни. Кръвосмесените западноевропейци където и мъжете и жените изглеждат като едни и същи безполови червендалести прасета с малки очички и руси кичури не могат да разбера какво става на балканите и не им пука. Вярно е че България няма как да се съюзи с другите, от региона, но би било по-добре ако имаше как. Но няма. Просто го дадох за пример.
  • 2
    4
    До LOL-аджията:
    Така или иначе нямаме място в този €врогейски съюз. Няма как да мислим еднакво с педерасти , толерасти и всякакви други €вроидиоти! Нужни сме им само заради вноската. Изгода за нас – НИКАКВА! Левът си ни е стабилен, á кажи за чий уй ни са €вромюсюлманските им „ценности“? Нека си ги завират из сфинктерите и да не ни занимават със себе си!
  • -2
    3
    LOL
    Тоя първия коментатор изобщо не се чува какви ги говори. България никога няма да се обедини със съседите си и то не заради България, а заради съседите. Всичките ни съседи при всяка удобна възможност гледат да ни цакат, докато ние гледаме да сме им в услуга. Има десетки примери. Най-пресния е с Македония. Ние ги признахме първи за държава, те се съдраха да ни създават проблеми и да насаждат омраза към всичко българско. Друг пресен пример е с Румънците които нарочно бавят на Дунавмост камионите от България, да не им създава тоя трафик проблеми по пътищата. В другата посока няма забавяне. Друг съсед да изберем - Сърбия. Тия исторически толкова ни мразят, че създадоха цяла анти-българска държава съседна на нас. При всяка война тия ни удрят в гръб. Какви съюзи какви пет лева? Ако по някакво чудо се създаде балкански съюз то ние ще сме най-ощетени във всяко направление.
  • 4
    2
    фена на Путин
    Вашите джобове нали са пълни ? Никога не ви е пукало за хората. Лицемерна сган. Вие мразите обикновеният Българин. За вас той е плебс.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари