Богдан Богданов от Русе: Няма как Европа да бъде конкурентоспособна, ако камионите чакат по толкова време

1
По последни данни за последното денонощие през граничния пункт със северната ни съседка са преминали по около 1400 камиона в двете посоки
По последни данни за последното денонощие през граничния пункт със северната ни съседка са преминали по около 1400 камиона в двете посоки Снимка: Областна администрация - Русе

По последни данни за последното денонощие през граничния пункт със северната ни съседка са преминали по около 1400 камиона в двете посоки

Областният управител на Русе Данаил Ковачев се срещна с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов и румънския му колега – министъра на икономиката, предприемачеството и туризма Щефан-Раду Опря. Ковачев подчерта още, че трябва да бъдем категорични и безкомпромисни в отстояването си на тази цел. „Това може да стане още по-убедително, ако сме заедно с нашите румънски партньори“, коментира областният управител. Той посрещна двамата министри на ГКПП „Дунав мост“, където ги запозна с актуалната обстановка относно тежкотоварния трафик. По последни данни за последното денонощие през граничния пункт със северната ни съседка са преминали по около 1400 камиона в двете посоки.

Двамата министри обсъдиха логистичните трудности на границата, които затрудняват инвеститорите и бизнесите от цяла Европа. Министър Богданов подчерта, че загубите от неприемането на България и Румъния в Шенген са значителни. По неговите думи над 6 часа са изчакванията на границата, в определен период от време, само на тежкотоварния трафик. „Няма как Европа да бъде конкурентоспособна, ако милионите камиони, които минават през България, чакат по толкова време“, каза още той, цитиран от вестник Посоки. „Километричните опашки и затрудненото преминаване на границата пречат на нашия бизнес и на нашите държави, а това е сериозен проблем и за Европа“, подчерта Богданов.

По неговите думи, за да се запази конкурентоспособността на целия регион, България и Румъния трябва да бъдат напълно интегрирани в европейското пространство. „Ние сме активна част от икономическото развитие на Европа“, подчерта Богданов. „Доказали сме, че България и Румъния са дестинации, в които се създават бъдещите иновации за Европа и имаме много такива примери, които можем да споделим“, категоричен бе министърът. Според него Югоизточна Европа предлага много възможности за растеж и развитие и този регион ще бъде основен фактор за подпомагане развитието на цяла Европа.

Икономическият министър подчерта, че от присъединяването на България в Шенген и в еврозоната се очаква ръст на БВП между 3% и 5%. „Надявам се усилията на България и Румъния да бъдат видяни и да бъде отчетено, че икономическото развитие на нашите държави е в основата на бъдещата конкурентоспособност на Европа“, допълни Богданов.

Ние настояваме и сме сигурни, че България и Румъния ще бъдат членове на Шенген. Това са нормалните права, които имаме, за да бъдат нашите икономики конкурентни на всички други икономики в Европейския съюз”. Така коментира темата министърът на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния Щефан-Раду Опря.

По-късно през деня двамата министри откриха конференция на тема: „Обединена Европа – един път към икономическа сигурност и устойчива интеграция“. В рамките на форума, на който участваха заместник областният управител Георги Георгиев, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, както и посланиците на Република България в Букурещ Н. Пр. Радко Влайков, а също и на Румъния в София Н. Пр. Бръндуша Предеску и на Австрия в страната ни Н. Пр. Андреа Икич-Бьом, а също и кметът на Община Русе Пенчо Милков, бе поставен акцент върху икономическото бъдеще на региона, ключовите инфраструктурни проекти, както и добрите практики между бизнеса. На събитието присъстваха инвеститори, представители на чуждестранния и местния бизнес и на търговски камари на двете страни.

Конференцията бе организирана от Министерството на икономиката и индустрията на Република България и Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Република Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    до 4
    А ти от коя махала на Делиормана си, че неграмотник? Я по-добре да кажеш на ходжата дето те е учил на правопис , че и да се изразяваш, да се занимава занапред с друго. "Моят жена болен, децата и той!" Напълнихте града с неграмотни фесове!
  • -4
    4
    Чичото
    Тези от кварталите който ги тормозят тировете да се върнат ТАМ от където са дошли.Там е тихо и спокойно
  • 5
    3
    плюс минус
    Тировете се движат по булевард "България", тровят въздуха и денонощно вдигат шум. Така тормозят голяма част от русенци - кварталите Дружба, Чародейка, Родина, Здравец и Здравец Изток. В сравнение с миналото лято, трафикът от и към Дунав мост се е удвоил. Като прибавим и тези предприятия, които тровят въздуха, разкопаните прашни и кални улици, животът в Русе е " рай".
  • 9
    2
    ТИР а джия
    Що бе? Чакам си на паркинга на Пленчо Мирлфкоф. Чукам през нощта по примера му. Весело е. Жена ми не мое да ме фане, като Вашия Идиот дет го фанала на калъп жена му.
  • 9
    1
    фена на Путин
    Заради вашата КОРУПЦИЯ чакат, майка ви да еба !!! Европа правилно ви държи на синджира навън в двора.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари