Да сключиш пакт с Дявола!

3
ПП - ДБ убиха духа на Протеста
ПП - ДБ убиха духа на Протеста Снимка: Фейсбук

ПП - ДБ убиха духа на Протеста

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се прегърнаха с ГЕРБ на Бойко Борисов и убиха не само енергията, но и духа на Протеста. Направо го погребаха с колаборацията си с партията на корупцията, олицетворяваща завладяната държава.

Да сключиш пакт с Дявола, с политика, чийто модел си се клел, че искаш да разграждаш, с Мутрата и нейните шкафчета, кюлчета и къщи, срещу които си излизал да протестираш на улицата, е крайно наивно и недалновидно. Направо си е предателство към ценностите на либералната демокрация, правовата държава и справедливостта. А липсата на справедливост е един от най-големите дефицити в българското общество. Политиката не е само сбор от бройки депутати, баланси за мандати и политически реализъм в по-широкия смисъл на думата, а и ценностен избор. Той трябва да е водещ в дефектни демокрации като българската.

Само така може да бъде анализирана днешната позорна сделка за общо правителство на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС и ротационната размяна на премиери. Малка утеха (а може би важна загуба?) за феновете на ДБ, е че нейни хора няма да има в правителството, макар че тя ще го подкрепи в парламента.

Да, инженерингът за някаква форма на евроатлантическа коалиция успя. Тя беше моделирана дълго време задкулисно, най-вероятно с външен натиск, експертно и медийно - още от миналия парламент. Двойнственият курс на служебните правителства на президента Радев спрямо Украйна и възхода на радикалните националисти от "Възраждане" само прокарваха трасето на новата "голяма коалиция". Впрочем, сега националистическата формация доволно потрива ръце, защото получи голям и тромав противник, направо "2:1", опакован в брюкселска дантела...

Независимо, че правителство с такава солидна парламентарна подкрепа може да изкара и повече от една година, ако Борисов не реши да го свали в един момент според стратегическите си интереси, независимо, че може да реализира конституционна реформа, да вкара България в Шенген и да свърши някои други полезни неща, неговите успехи ще миришат на развалено. Защото ще неглижира и направо легитимира корупцията, цинизма и чалга стила на "модела Борисов". В крайна сметка "голямата коалиция" в София, която е направена от немай-къде, а може би и за да прикрие какво ли не, няма нищо общо с традиционните компромиси в страни със зрели политически култури, където - както в Германия например, отвреме-навреме е нормално християндемократи да си поделят властта със социалдемократите.

Иво Инджов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Стоян
    Като льжеш,крадеш и мамиш,така,ще е!Пропадаме все повече!Алчността им край няма!Шайка от боклуци!
  • 6
    2
    Дявола е червен!
    Инджов нещо се е леко пообъркАл - тези, всички партийки след 1989 г. са мафиоти от червеното котило на Партията - майка БКП ☝️. Нямаше лустрация - затова и Държавата ни е в това незавидно положение. Само с кражби и тарикатлъци не става ...
  • 15
    1
    niki
    Какъв протест кви 5 лв и двете формаций са хамеврикански дупедайци ,като се има в редваид че са и безнаказани крадци на кайшка на хамериканците на всички нас ни е ясно че ще го налапат заедно с топките им иначе ги чака затвор тия изроди безродни
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари