Борисов набеляза петима министри, които нямат място в кабинета "Габриел"

1
Лидерът на ГЕРБ директно обвини ПП, че узурпира властта
Лидерът на ГЕРБ директно обвини ПП, че узурпира властта Снимка: кадър Facebook / ПП ГЕРБ

Повече не става така, трябва да направим управление за пълен мандат, смята лидерът на ГЕРБ

ГЕРБ ще изпрати проект на споразумение за съвместно управление на ПП-ДБ (текстът - в края на публикацията), заедно с преговорен екип, който да го обсъди с десните в последен опит да се избегне възможността за предсрочни парламентарни избори. Решение в този смисъл гласуваха днес участниците в Националната съвещание на ГЕРБ, което се проведе в НДК. Предложението дойде от партийния лидер Бойко Борисов, който предупреди, че честванията на 3 март са показали разделение в обществото, което налага избягването на нови избори.

В същото време, Борисов даде да се разбере, че няма да се задоволи с минимални промени в правителството, както ПП-ДБ настояват. Пред хората си той изреди петима министри, за които смята, че нямат място в кабинета. Това са министърът на финансите Асен Василев, на икономиката Богдан Богданов, на отбраната Тодор Тагарев, на туризма Зарица Динкова и на спорта Димитър Илиев, пише вестник "Сега".

"Изобщо не им е важно външно министерство. Това беше кукичката, за която да се хванем, за да си остане Асен Василев. Аз съм брал ядове с Дянков, на 50 процента с Горанов и накрая си сложих Кирил Ананиев, за да знам, че с министър, като се разбера нещо, то става. Ако приемеш да си премиер с този финансов министър, ти, която направи огромен жест - еврокомисарското място си остави, за да помогнеш, защото без теб компромис нямаше да има, за няколко месеца ще те провалят", обърна се герберският водач към Мария Габриел, която се очаква да бъде следващият премиер.

Борисов я предупреди, че собствените й съпартийци ще се обърнат срещу нея, ако се стигне до провал в управлението. "А ти, с подобен кабинет - Тагарев, Василев, Богданов, спортният, на който не му знам името, на туризма не му знам името, ти ще се провалиш. Провалиш ли се ти, ние ще се сгромолясаме, защото няма да имаме инструменти повече да обясняваме на нашите избиратели какво ще направят", продължи той да да натиска Габриел.

За отбелязване е, че Борисов насочи стрелите си преди всичко към ПП - обвини партията на Асен Василев и Кирил Петков, че "узурпира цялата власт", като конкретно посочи, че са взели данъчната и митническата агенция. В тази връзка, той отправи и не съвсем ясен апел към водачите на ДБ (коалиционните партньори на ПП - бел.а.) Христо Иванов и Атанас Атанасов да обърнат внимание колко много власт съсредоточава съюзническата им формация. Още по-странното беше, че докато обясняваше, че Василев ще провали кабинета, той говори доста меко за Петков, като сподели, че са направили доста неща заедно.

В същото време обаче, Борисов беше пределно ясен, че не желае предсрочни избори. Той напомни, че на 3 март Росен Желязков - председателят на парламента, когото ГЕРБ излъчи, е бил освиркан на Шипка от проруски настроени партии. Според Борисов това показва "едно чудовищно ново разделение" в обществото и предупреди, че ако се стигне до предсрочни избори, това само ще раздели евроатлантически настроените формации, сред които нареди, освен своята, ПП-ДБ и ДПС.

Ротацията, в този й вид, по-скоро е безсмислена. Преди девет месеца, въпреки всичко ние дадохме живот на това правителство. То не беше натоварено с отговорности, то имаше само време. Това заяви Томислав Дончев пред форума. "Как си представяте деленето на органите на 50 на 50. Може ли едната партия да държи разузнаването, а другата контраразузнаването – това е абсурд", каза още заместник-председателят на ГЕРБ-СДС във връзка с предложението от меморандума на ПП-ДБ.

В сряда се очаква оставката на министър-председателя Николай Денков. Според плановете на ГЕРБ, тя трябва да бъде гласувана в петък, на 8 март, когато трябва или да се подпише споразумението с ПП-ДБ, или да бъде обявен курс към предсрочни парламентарни избори. Тъй като на практика ще има два дни за преговори по проектоспоразумението на ГЕРБ, лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков нарече ситуацията "моноспектакъл", целящ нови избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    лойко от Банкя
    Тоз тулуп си забрави пищова, презервативите, и пачките с недекларирана валута с неизяснен произход. https://fakti.bg/bulgaria/627880-novi-snimki-ot-spalnata-na-boiko-borisov
  • -4
    2
    О, не само
    Ламтят да награбят финансите, а злобата срещу професор Тагарев е поради това, че той е от най-харесваните представители на страната ни по света, и ГРОБ искат да се намърдат на позицията на министър, който ни представя пред света. По същата причина е идиотщината да се съвместят постовете на министър-председател и външен министър. Така, чрез трите позиции, се надяват да се легитимират пред цивилизования свят - себе си и ДПС.
  • 6
    1
    ОПГ ГРОБ=ДПС
    Набелязали най-успешните министри, за да е слаба България! Айде на бунищото мамка ви тюркоазки герберасти!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари