Д-р Йорданка Стоилова: Такава пандемична ситуация с толкова заболели и починали не съм виждала

0
Не мога да кажа, че сме в бедствена ситуация. Ние сме в пандемична ситуация. Има разлика в дефинициите
Не мога да кажа, че сме в бедствена ситуация. Ние сме в пандемична ситуация. Има разлика в дефинициите

Не мога да кажа, че сме в бедствена ситуация. Ние сме в пандемична ситуация. Има разлика в дефинициите 

Инфекциозните заболявания имат невероятна медицинска, социална и икономическа тежест, а пък при пандемия – всичко това е абсолютно подчертано. За мен всичко, което Националният щаб прави, наистина работи. Друг е въпросът дали мерките се спазват. Такава епидемична, пандемична ситуация с толкова заболели и починали не съм виждала.

Това каза проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на Катедрата "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" в МУ - Пловдив, пред NOVA.

"Не се наемам да кажа дали коронавирусът ще изчезне. Ние характеризираме ваксините с две неща. Първо, те трябва да бъдат имунологично ефективни. Това означава като имунизираш 100 души, 95 да изграждат имунитет. Второто нещо, което гоним, е епидемиологичната ефективност. Тя се изразява също с нещо трудно – как да накараме над 90-95 процента от населението да се ваксинира? Не знам дали е доказано коронавирусът да се повтаря. В Русе, доколкото разбрах има някакъв такъв случай. По света също има. Рано е още да се говори дали вирусът повтаря", обясни тя.

"С всички тези усилия се надявам здравната ни система да издържи. Нещата, като че ли отиват към много сериозен момент, особено по отношение на медицинския персонал. Апелът ми е да слушаме експертите, да слушаме хората, които са учили за това цял живот. Когато се налага, трябва да спазваме тези ограничителни мерки. На мен ми се иска в резултат на тези мерки, в резултат на това, че той не се изменя чак толкова, циркулацията му да се забави. И в някакъв момент съответно да постигнем едно оптимално положение", добави професорката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари