Д-р Антоанета Димитрова: 80% е успеваемостта на лъчелечението срещу туморните клетки

8
Пациентите често са учудени, че в Русе има лъчелечение
Пациентите често са учудени, че в Русе има лъчелечение

Пациентите често са учудени, че в Русе има лъчелечение

Д-р Антоанета Димитрова е част от екипа на Комплексния онкологичен център в Русе от 13 години. Завършила е медицинската си специалност в университета в Плевен, а работният и път минава не само през България, но и през Африка и Германия. Благодарение на своя богат професионален опит, ерудираност и положителна нагласа, д-р Димитрова е търсен и обичан специалист в онкодиспансера. Казва, че и най-малкото добро, което може да направи за пациентите, е нечие сбъднато вълшебство.

Д-р Димитрова, кой е последният случай, с който успяхте да се преборите успешно за живота на пациента?

Един от трудните, но показателен случай, бе този на пациент с назофарингеален локално авансирал тумор с метастази в регионални шийни лимфни възли. Той бе определен като пациент в четвърти стадий, иноперабилен и множество придружаващи заболявания, като хипертония, сърдечна недостатъчност, коронарна болест на сърцето с поставени няколко стентове. В тези случаи не може да се достигне оперативно до тумора и единственият шанс за лечение е лъчетерапията. Заболяването беше влошило качеството на живот на пациента: постоянно силно главоболие от месеци, загуба на тегло, трудно преглъщане, увреждане на обонянието и зрението. Започнахме комплексно лечение, което включва двумесечна активна лъчетерапия /всеки ден по една терапия, без събота и неделя/ и един път седмично химиотерапия. В тези случаи от голямо значение е и нагласата на болния, от това той да разбере какво се случва с тялото му и да подпомага всячески лечебния процес. Което означава спазване на определен хранителен режим, хигиенни навици, емоционално положителна нагласа. Три месеца след приключване на лечението издадох направление за ПЕТ/СТ с цел рестадиране на заболяването. Така стана ясно, че при нашия 60-годишен пациент се постигна пълен туморен контрол, т.е. 100 % е излекуван, въпреки че е бил в четвърти стадий на заболяването.

Това наистина е впечатляващ случай, д-р Димитрова. Но кажете какво най-често Ви питат пациентите?

Прави ми впечатление, че пациентите, с които се срещаме за първи път, често са учудени, че в Русе има лъчелечение. Липсата на информация ги кара да пътуват стотици километри до София, Плевен или Шумен, за да се подложат на лъчелечение, което означава и много съпътстващи разходи за хотели, храна, неудобства. А тук в Комплексния онкологичен център не просто имаме модерно отделение по лъчетерапия, но и изключително сърцат и подготвен екип от лекари, физици, инженер, медицински сестри, рентгенови лаборанти и санитари. Притежаваме и много добра леглова база. И тук бих искала да вметна, че качествената лъчетерапия започва с модерна високотехнологична специализирана апаратура, която за щастие ние, в КОЦ-Русе, притежаваме. В крайна сметка се стига до абсурда русенци да пътуват до други градове, а същевременно при нас да се лекуват хора от Силистра, Кубрат, Разград. И то само защото пациентите не знаят, че имаме отделение по лъчетерапия в Русе!

Другият важен проблем е, че често се бърка лъчелечение с химиотерапия. Лъчетерапията е един от трите основни методи на лечение в онкологията. Заедно с хирургия и химиотерапия. Химиотерапията е системно лечение, което атакува целия организъм, докато лъчетерапията действа локално върху туморното образувание. Ако мога да формулирам целите на лъчетерапията, то те са излекуване от карцином чрез унищожаване на туморните клетки и облекчаване на симптомите /като болка, кървене, задух/ когато излекуването е невъзможно.

Лъчелечението представлява йонизиращо лъчение, с натрупване на дозата, който унищожава раковата клетка чрез последователни сеанси. Понякога се налага да се комбинират лъчелечение и химиотерапия, както в случая, който ви описах, но това се прави, за да се постигне максимално добър ефект срещу рака. Най-често правим лъчелечение при тумори, които са разположени на места, трудно достъпни за хирургията – лице, шия, където не може да се оперира. Лъчетерапията може да се прилага преди операция, след операция, като самостоятелен метод на лечение и метод на избор при труднодостъпни иноперабилни карциноми.

Но категорично мога да кажа, че лъчелечението е изключително ефективен метод, който постига 80% успеваемост. И точно това е нещото, което ме мотивира да работя с толкова голямо желание! Реално виждам как и най-малкото добро, което мога да направя, е нечие сбъднато вълшебство! Хората се възстановяват и затова искам да им кажа, че когато чуят диагноза „рак“, трябва да знаят, че това не е смъртна присъда. Нека го приемат като хронично заболяване, което трябва да бъде наблюдавано динамично и при евентуално възникнали рецидиви и прогресия, да бъде лекувано навреме. Всичко трябва да се случва навреме!

Какво съветвате пациентите когато дойдат при Вас за първи път?

Първото, което им казвам е, че не бива да вярват на разни митове, които се носят в общественото пространство. Да се информират от правилните източници, а не да четат разни форуми, където пишат всякакви хора. Там можете да прочетете доста неотговарящи на истината твърдения – че при лъчетерапията пациентите получават радиация, която надвишава нормата и какво ли още не! Истината е, че ние работим с изключително модерна техника, която няма абсолютно никакви странични действия върху човешкия организъм. Ние от отделението по лъчелечение сме в непрекъснат контакт с всички колеги като хирурзи, патоанатоми, рентгенолози, терапевти защото онкологията е комплексна медицина и лечението е цялостно. Освен това вече има нови и много модерни видове лечение – имунотерапии, таргет терапии, които са с висок процент на успеваемост.

Въпреки постиженията на медицината, все още срещам хора, които буквално се отказват от науката. Имах случай, в който близките на онкоболна жена, взеха поредица от грешни решения. Отказаха химиотерапия, прицелна терапия и дори без болкоуспокояващи медикаменти я оставиха! В крайна сметка изходът за нея беше фатален. И тук е мястото да кажа, че по закон единствено и само пациент в ясно съзнание, може да вземе решение за своето собствено здраве. А близките на тази жена, пренебрегнаха изконното й право на лечение. Само с билки и отвари не може да се лекува сериозно онкологично заболяване. Да, те са подпомагащи средства, но не и адекватно лечение на тумора.

Не на последно място съветвам своите пациенти да се откажат от вредните навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол. Работата във вредна и запрашена среда също е много опасна за здравето. Например при вдишване на петролни продукти, тежки метали, пестициди и химикали за обработване в промишлеността - всичко това оказва пряко влияние върху клетката и активира мутирането на здрави клетки в туморни такива.

Това означава ли, че при системно дишане на замърсен въздух, ние сме изложени на повишен риск от туморни заболявания?

Категорично! Не случайно наблюдаваме повишение на случаите на белодробен тумор, тумори на пикочния мехур, тумори в областта на глава и шия. Влошеното качество на въздуха оказва влияние върху нашите организми и ние като общество трябва да имаме изразена гражданска позиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари