Чистачка разкрива мащабна кражба в музея в Бяла

7
Ценни експонати били изнасяни от Военно-историческия музей в продължение на години
Ценни експонати били изнасяни от Военно-историческия музей в продължение на години

Ценни експонати били изнасяни от Военно-историческия музей в продължение на години

Хигиенистка с набито око разкрива голяма кражба от Военно-историческия музей в град Бяла, Русенско. Жената се усъмнява за подмяната на ценни експонати, докато почиства културната институция. Прави ѝ впечатление, че част от униформите са по-различни, и започва да задава въпроси на тогавашната директорка Татяна Йорданова. Това хич не се харесва на управничката, тъй като по-късно става ясно, че именно тя е замесена в кражбата на оръжия, снимки, гравюри и униформи.

"Изнесени са с помощ отвътре. Основните кражби започват преди 10 години. Крадците се ориентират към нашия музей, тъй като той е един от най-богатите в България. Чистачката първа забелязва липсите, след това са подадени и други сигнали. Жената вече не е на работа при нас, никой не знае какво се случва с нея", разказва пред "България Днес" директорът на музея Иво Жейнов.

Обвинението срещу бившата директорка Татяна Йорданова, уредничката Димитрина Мангова и колекционера Тошко Станев е за това, че в продължение на години изнасяли и продавали различни ценни предмети. В същото време, за да прикрият престъплението си, във витрините подменят с реплики откраднатите оръжия и предмети. По мнението на вещите лица безвъзвратно са загубени редки оръжия от времето на Руско-турската освободителна война. Сред тях са били карабини "Бердана", пики, униформи и пушки тип "Крънка" и единствен по рода си оригинален корабен фенер. Към този тип артефакти имало изключителен интерес сред колекционери в Русия, тъй като оръжия и предмети от имперския период са били унищожавани и претопявани след Октомврийската революция.

"Част от откраднатите експонати отново са при нас. Иззети са от някой от престъпниците, други са върнати от чужди държави. Това е един непрекъснат процес, който няма да приключи скоро. Надяваме се един ден да възстановим всички липси", допълва директорът на културната институция.

Експонатите се показват за първи път след похищението им и са подредени в специална витрина. Изложбата носи името "Откраднатото оръжие" и може да бъде разгледана от всеки желаещ. Едно от последните добавени неща е внушителната 168-килограмова картечница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    Дедо Мъде
    Това, е ПРАКТИКА във ВСИЧКИ МУЗЕИ в БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА, музейни работници и археолози ОБЕЗКОСТЯВАТ колекциите от артефакти и монети, обаче МВР, и НС.БОП, нехаят както и ДАНС извършват се заменки с отливки от бронз и всичко се изнася, и продава, или в чужбина или в БЪЛГАРИЯ част, от нещата остават в домовете на тези които ги крадът!!! Един, масов ОДИТ И ПРОВЕРКА НАВСЯКЪДЕ, ще докаже моите твърдения, НО НИКОЙ, не го е еня за това, а ОВЛАСТЕНИТЕ ПРЕСТЪП ПНИЦИ вдигат шум до БОГА за ИМАНЯРИ И КОЛЕКЦИОНЕРИ които, за всичко са им виновни, за да отклонят вниманието на ОБЩЕСТВОТО!!!
  • 9
    7
    Съдия Дред
    Наказани ли са крадците,ако не-защо ?
  • 16
    6
    Батман
    Днес г-жа Мангова е учител по история в с.Ценово.г-жа Росица Георгиева,шеф на РУО гр.Русе и "експертът" по история Петя Лазарова знаят за делата водени и до днес.Морал няма и в образованието и затова е на това ниско ниво.Тия т.нар.експерти са безполезни.
  • 7
    5
    Някой
    Тоя не беше ли един, дето разправяше, че в този музей няма нищо и това да се закрие? А след това с връзки и без план как да се управлява му станал директор ? Той не е ли пенсиониран вече, май са го забравили там на хранилката.
  • 7
    4
    КиЦ
    Културно историческите ценности винаги са неизменно свързани с музейни работници които по странен начин са тясно обвързани с бившите служби,техни агенти или криминални лица ,дейни в трафика на киц,антики и реализиране на невероятни прчалби от тоя сив бизнес и тъмен сектор за "непросветени".Просветените са от времето на другарката Л.Живкова.В тези среди отношенията са строго йерархични и няма действие без одобрение или гарантиран успех.Всичко върви по мед и масло.Чистачката е бдителна.Или нещо се е усетила или е някому човек.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари