Честита нова година на тигъра!

0
Какво е специалното на Годината на Водния тигър?
Какво е специалното на Годината на Водния тигър? Снимка: iStock

Тазгодишната Китайска нова година, известна още и като Лунна нова година или Пролетен фестивал, през 2022 година е на 1 февруари 2022 година.

По китайското летоброене настъпва 4720 година, а по зодиакален знак е воден тигър.

Какво означава Тигърът?

Тигърът е свързан с Ян (мъжката и активна) енергия. Китайският зодиак датира от династията Цин преди повече от 2000 години и се корени в система на зоолатрията (поклонение на животни), пише Монитор.

Легендата гласи, че нефритеният император предизвиква всички животни в кралството на Великата раса - който пристигне пръв в двореца, печели благоволението му.

Тигърът е сигурен, че състезанието му е в кърпа вързано, но в крайна сметка се класира трети, след като хитрият плъх и работливият вол се промъкват пред него.

Волът щял да влезе пръв, ако не бих измамен от плъха. Плъхът го помолил да го качи на гърба си и да го заведе. а щом пристигнали в двореца, гризачът скочил и пръв се поклонил пред величеството. Волът останал втори.

Смята се, че ,,"тигрите“ са изключително конкурентни хора, известни със смелостта си и амбицията си. Също така се приема, че те са изключително щедри и помагат на другите. Искат да спечелят, но също така винаги търсят справедливост.

Ако сте родени през 1950, 1962, 1974, 1986, 1998 или 2010 г., вие сте родени през година на Тигъра.

Какво е специалното на Годината на Водния тигър?

Всяка година има животински знак в китайския зодиак - буквален „кръг от животни“, който се основава на Луната и има 12-годишен цикъл. Китайските астролози твърдят, че родените в годината на тигъра са очарователни, смели, състезателни и т.н.

2022 обаче е годината на ,,Водния тигър“. Освен кръга от животни, в китайския зодиак има и цикъл от 5 елемента – дърво, огън, земя, метал и вода – които заедно създават 60-годишен цикъл. Което означава, че Година на Водният тигър не се е случвала от 60 години насам.

Елементът на водата е свързан с емоциите, повече от всеки друг, като се твърди, че годината предразполага към изваждането на показ на по-дълбоки емоции или поне повече изразителност.

Лунната нова година и Юпитер

Въпреки че Юпитер технически няма много общо с китайския зодиак, фактът, че са му необходими 12 години (11 години и 8 месеца), за да обиколи Слънцето означава, че е повече или по-малко в синхрон с него. Позицията му в еклиптиката (равнината на Слънчевата система) също говори за връзка със западния зодиак.

Сега Юпитер е в съзвездието Водолей, където ще прекара по-голямата част от 2022. Ще се синхронизира и с Годината на тигъра, както и след 12 години, когато тя ще е отново, а Юпитер ще завършва друга орбита на Слънцето. Но тази връзка е главно символична.

Символика за Годината на Тигъра: цветове и щастливи числа

Според четирите елемента на Фън Шуй, цветовете на тази година са: синьо, огнено червено, ментово зелено, и императорско жълто - символ на дървото (основен елемент на тигъра), водата (елемента на 2022), огъня, земята и полярността Ян.

Щастливите цифри са 1, 3 и 7.

Кои са 12-те животни в предстоящите години по Китайския хороскоп?

Заек (воден) – 2023

Дракон (дървен)– 2024

Змия (дървена)– 2025

Кон (огнен) – 2026

Коза (огнена) – 2027

Маймуна (земна) – 2028

Петел (земен) – 2029

Куче (метално) – 2030

Прасе (метално) – 2031

Плъх (воден) – 2032

Вол (воден) – 2033

Тигър (дървен) - 2034

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари