Черно море - още по-черно!

0
Глобализацията преживява една от своите кризи
Глобализацията преживява една от своите кризи

Напрежението в света расте, създава се впечатление за повсеместна несигурност, хаос и липса на политически елити.

Глобализацията преживява една от своите кризи. Това са част от заключенията на анализаторите от Института "Иван Хаджийски". Сред тях са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов и Пламен Владимиров.

Те анализират, че в НАТО се очертават пукнати, а в ЕС зейват пропасти. "Глабализацията преживява една от своите кризи", се казва още в материала.

Институтът обобщава, че докато всички гледат САЩ, САЩ са настъпили "руска мина". Според анализа съществува риск дилемата "за/ против Путин" да се превърне в една от централните теми на дебатите преди президентските избори в Америка.

"Липсата на консенсус в американското общество върху глобалната роля на САЩ няма аналог в следвоенната история на страната", пишат още анализаторите.

Според тях НАТО е на ръба на криза на идентичността. Те смятат, че със събитията в Турция "черноморското направление" на Пакта става съмнително. След срещата на НАТО във Варшава пък и "гълъби", и "ястреби" останали разочаровани. Първите – от взетите решения, вторите – от невзетите.

"Островът се отдалечава от Континента, референдумите се отдалечават от демокрацията", е изводът на Института за проведеното допитване във Великобритания за излизане от ЕС. Според анализаторите Лондон може да постигне привилигировано положение, при което хем ще участва в Общия пазар, хем няма да се съобразява с общите регулации.

Наблюдателите смятат обаче, че Brexit е поставил принципни въпроси за стойността на прякото допитване като демократичен инструмент. "Парадоксално, референдумът може да се превърне в най-силното оръжие срещу европейската демокрация", се казва още в анализа.

Материалът "разделя" Европа на стара и нова и припомня тероризма в Германия и Франция, потенциала за банковата криза в Италия, предстоящите референдуми по различни поводи из целия Съюз.

"Всичко това са нови и нови симптоми на раздвоение на Европа. ЕС се дели на "стара" и "нова" Европа. Вишеградската група предлага принципно нова визия за Европа. Така визиите за бъдещето станаха две: френско-германска (профедерална) и вишеградска (пронационална)", обобщават от института.

Според анализаторите в Турция всичко е наопаки. Те виждат, че "след неуспешния опит за преврат "отдолу", там тече успешен преврат "отгоре".

"Все по-черно Черно море?", обобщават с въпрос анализаторите ситуацията в региона. Според тях събитията в Турция ще имат сериозни отражения върху България и региона.

"Острият конфликт Турция – Русия беше основен фактор за милитаризацията на Черно море", припомнят анализаторите. Тя смятат, че днешното сближаване на двата антагониста може да даде шанс за стихване на черноморската буря. Но намекват и че може да да доносе нова тревога, заради охлаждането на отношенията между Анкара и Вашингтон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари