"Черните лебеди", които могат да променят икономиката

0
Смърт на биткойна е едно от мрачните предсказания на експертите
Смърт на биткойна е едно от мрачните предсказания на експертите

През Новата 2018-а световната икономика я очакват вълна от сътресения: отслабване на независимостта на американската и японската централни банки, срив на борсовия S&P 500, политическо напрежение в Евросъюза и загуба на интерес към биткойна.

Това прогнозира датската Saxo Bank в традиционния си обзор "Шокиращи предсказания".

Експертите смятат, че подозрително ниската волатилност през 2017- няма да се повтори икономиката и борсите са се запасили достатъчно с енергия за предизвикателствата на Новата 2018 година. Затова някои от прогнозите директно посочват, че натрупаното излишно финансово спокойствие ще доведе до "балон на волатилност и неговото спукване".

По принцип ексцентричните прогнози на Saxo Bank са предполагаеми събития, чиято вероятност да се случат се оценява на около 10 процента.

"С увереност може да се твърди, че ако някое от нашите мрачни предсказания се сбъдне през 2018-а, светът ще се окаже в съвършено нова ситуация", се посочва в прогнозата. Ето от някои от възможните "черни лебеди", които могат да променят глобалната икономическа ситуацията.

Довиждане независимост!

Едно от главните събития догодина, според прогнозата на Saxo Bank, може да стане отслабването на независимостта на Федералния резерв (Фед) на САЩ.

Исторически се е наложило степента на независимост на Фед да се определя от потребностите и политиката на федералното правителство. През 2018-а се очаква нейното значително отслабване, поради това че Вашингтон планира ограничаване на държавните приходи. Ситуацията се влошава от отсъствието на бюджетна дисциплина и огромен бюджете дефицит, който може да се задълбочи при настъпване на рецесия в САЩ, смятат експертите.

Министерството на финансите получава извънредни правомощия над централната банка и я принуждава да постави таван на доходността по дългосрочните правителствени облигации на САЩ от 2,5%, за да избегне пълен срив на пазара на облигации, парична политика, който за последно е била в сила непосредствено след Втората световна война.

Проблемът за загуба на контрол засяга не само САЩ, но и Япония. Политиката за контрол върху кривата на доходността, на която разчита японската централна банка, е силно зависима от ниските световни лихвени проценти и ниските печалби, а през 2018 тази стратегия няма да бъде печеливша. С ръста на инфлацията ще дойде и ръст на доходността, в резултат на което йената ще удари рекордно дъно. В крайна сметка централната банка ще трябва да прибегне до мерки, подобни на програмата за количествено облекчаване(QE) на ЕЦБ, но не и преди двойката USD/JPY да достигне курс от 150 йени за долар, който след това ще девалвира до ниво от 100 йени за долар.

Годината на петроюаните

Анализаторите обръщат внимание върху ситуацията в най-големия вносител на суровини в света - Китай. Това означава, че много държави износители на петрол са готови да започнат да търгуват в юани вместо в долари. Решението на Шанхайската енергийна борса INE (International Energy Exchange) да пусне нефтени фючърси, деноминирани в юани, се превръща в пълен успех.

Въвеждането на петроюана ще доведе до ръст на китайската валута с 10% спрямо долара, като двойката стойността на долара ще падне за първи път под 6 юана за един долар. Това предизвиква редица сътресения на световните валутни и стокови пазари.

Американските гласоподаватели правят рязък завой наляво

Демографските промени в САЩ, които са причината поколението под 35 години да стане по-многобройно от поколението на бейби-бума, ще имат драматично въздействие върху американската политика през 2018 година.

Публичното отвращение на по-младите избиратели към личността на Тръмп, растящото неравенство, подсилено от данъчната реформа на републиканците и новото поколение от кандидати на Демократичната партия, които не се страхуват да вземат пример от левия популизъм на Бърни Сандърс, ще доведат до безпрецедентна активност на междинните избори през ноември 2018 година.

Демократите ще прехвърлят центъра на дебата от данъчната реформа върху създаването на пакет от фискални стимули за средната и работническата класа. Доходността по 30-годишните облигации на САЩ ще прескочи 5%.

Семейните кавги в Европейския съюз

Saxo Bank предполага, че политическото напрежение между Западна и Източна Европа заради имигрантите и за демократичните ценности в евросъюза ще се засили през 2018 година.

По мнението на анализаторите, президентът на Франция Емануел Макрон ще продължи с идеята си, за която среща подкрепата на Германия и страните от Бенелюкс, за много по-голяма интеграция в ЕС, включваща обща хазна и вонен бюджет.

Лидерите на Централна и Източна Европа са против тези инициативи, смятайки че такава политика би довело до съществено намаляване на тяхната тежест и политическо влияние в общността.

Австрия и вишеградската четворка, правят всичко възможно да насочат ЕС към икономическо стимулиране и да се предпазят от емигрантите. "Новата Австро-унгарска империя" успява да сформира коалиция от 13 страни членки на ЕС, вкл. Италия ще успява да изгради блокиращо мнозинство в Европейския съвет.

Институционалните конфликти в ЕС бързо се отразяват върху финансовите пазари. Към края на годината еврото значително отслабва и към края на годината се изравнява по стойност с долара.

Смърт на биткойна

Курсът на биткойна прескача границата от 60 хиляди долара, а пазарната капитализация на криптовалутата надвхърля 1 трилион долара, след като в края на 2017 година започва търговията с биткойн фючърси, която води до вълна от инвеститори и фондове, които предпочитат да купуват и продават фючърси, отколкото да работят с борси за обмен на криптовалути.

Не след дълго обаче биткойн манията "се удря в стената", след като Русия и Китай забраняват търговията на местно ниво на критпвалути, които не са одобрени от правителството. След рекорден връх през 2018 година, биткойн се срива напълно през 2019, падайки до своята основа - "призводствена цена" от 1 000 долара.

Южната част на Африка процъфтява след нова "Африканска пролет"

След неочакван обрат на събитията, Субсахарска Африка е залята от вълна от протести за демократичен преход. Оставката на президента на Зимбабве Робърт Мугабе в края на 2017 година предизвиква дългоочаквани политически промени в редица други африкански държави. Южноафриканският президент Джейкъб Зума е свален от власт, а лидерът на Демократична република Конго Жозеф Кабила е изправен пред безпрецедентни демонстрации, които го карат да напусне страната.

Република Южна Африка е големият печеливш от промените, след като южноафриканският ранд печели позиции срещу долара, еврото и йената. Икономиките на страната и на нейните съседни държави стават най-бързо растящите в света.

Tencent задминава Apple като най-скъпата публична компания в света

През 2018 година Китай продължава да е най-населената държава в света, която бележи бърз ръст на стандарта на живот, но по-интересното е, че страната отваря капиталовите си пазари и прави финансови реформи, които привличат нови инвестиции.

Промяната е особено очевидна при акциите на китайските технологични гиганти, лидерът сред който е Tencent с ръст от 120% през 2017 година. компанията влезе в топ 5 на най-големите компании по пазарна капитализация, задминавайки Facebook.

През 2018 година акциите на Tencent скачат с още 100%, което е достатъчно, за да детронира Apple от първото място в класацията и да достигне капитализация от над 1 трилион долара.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари