Частен завод в Русе възстанови разрушени релси на теснолинейката

1

Частният жп завод "Експрес Сервиз" изгради за своя сметка 50 метра теснолинеен железен път, за да може да вземе за ремонт и цялостна модернизация два локомотива от серия 77, обслужващи жп линията Септември - Добринище.

Предприятието има договор с БДЖ - Пътнически превози, но се оказало, че депо Септември, откъдето трябва да се получат машините, няма нормален шосеен подход и че извеждането на локомотивите от депото към завода в Русе за модернизация е невъзможно с автокранове и платформа.

"Затова започнахме да проучваме транспорта по жп - чрез натоварване на специален вагон-лодка с нормално междурелсие - от рампа. Това е било нормален начин за транспорт на тези локомотиви от/до депото в Септември преди години. Оказа се, обаче, че това уникално за България съоръжение е тежко повредено и почти унищожено от строителните фирми, правили ремонта на гара Септември преди няколко години. С изключителна бруталност и глупост, те са нарязали релсите, ползвали са материала от баластовата призма и за засипвали съоръжението със строителни отпадъци. С това са нанесли голяма щета върху теснопътното движение, като в частност са лишили депо Септември от излаз на нормално междурелсие", обясняват от "Експрес Сервиз".

Заради неочаквания проблем единственият начин да вземат локомотивите за модернизация в русенския завод, се оказало възстановяване на рампата за сметка на компанията изпълнител на договора.

"Разринахме затрупаната рампа, рязахме израснали дървета, косихме храсти и установихме липсващите теснолинейни участъци. След това, направихме нови, подсилени стоманени траверси, направихме нови скрепления, намерихме релси и докарахме материалите от Русе. Монтирахме нови участъци теснолинеен железен път с междурелсие 760мм, укрепихме рампата, монтирахме обтяжки", разказват от предприятието.

И посочват, че на практика това са първите 50 метра нов теснолинеен железен път от 1945 година, който занапред ще бъде от полза на БДЖ и на Родопската теснолинейка.

От "Експрес Сервиз" благодарят на БДЖ, които им предоставили специализирания вагон-лодка, за логистичната подкрепа на вагонния завод Коловаг АД в Септември и на персонала на жп гарата в Септември, които симпатизирали на усилията им да модернизират малките локомотиви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари