Бюрхан Абазов: Нашите власти не могат да парират първичното огнище

0
А това е най-важното при борбата с чумата
А това е най-важното при борбата с чумата Видео: NOVA

Мерките, които се предприемат са безкрайно закъснели. В интерес на истината, властите обаче започнаха да налучкват някои от способите. Например, способът за 20-километровата зона около незасегнатите индустриални свиневъдни обекти е правилен”.

Това заяви Бюрхан Абазов - зам.-председател на Комисията по земеделие и храни в НС и депутат от ДПС.

Личното ми мнение е, че дефинираните крайни цели са правилни. А именно - трябва да се унищожат прасетата в „заден двор” в периметъра, да се намали популацията на дивите прасета в горите, както и да се подобри комуникационната кампания. Способите, с които се достига до тези крайни цели обаче не са адекватни”, коментира още той.

Вчера властта обяви, че в 20-километровата зона ще се унищожат всички прасета, отглеждани в стопанства от тип „заден двор“. Тя ще плати само регистрираните животни. На следващия ден обяви, че в населените места около комплексите, в които подлежат на унищожаване прасетата тип „заден двор”, няма никаква физическа охрана от силовите структури”, каза Абазов.

Според него от всичко това хората разбират, че свинете им ще бъдат убити, няма да бъдат платени, а като излязат извън селото и видят, че няма физическа охрана, нормалната им реакция ще бъде да си спасят животните. „Ще ги сложат в багажника на колата и ще ги пренесат от три села в четвъртото”, смята депутатът.

Нашите власти не могат да парират първичното огнище и да локализират заболяването в първовъзникналото огнище. При борбата с чумата, това е най-важното”, категоричен е той.

Зам.- изпълнителен директор на БАБХ д-р Цвятко Александров смята, че в момента всички институции работят заедно.

Това не е проблем само на БАБХ, само на свиневъдите или само на бранша. Това е проблем на цялото общество. За да са ефективни предприетите мерки, ти трябва да се изпълняват от всички”, категоричен е той.

Според него чумата е проблем, който остава във времето и който се очаква да бъде такъв и през следващите години. „Затова хората трябва да разберат това и да си поемат отговорността като махнат животните, които представляват риск”, каза Александров.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари