Бюрата по труда се местят в офиса на шефа

0
Агенцията по заетостта търси работа на безработните директно в офиса на работодателя
Агенцията по заетостта търси работа на безработните директно в офиса на работодателя

Агенцията по заетостта (АЗ) търси работа на останалите без препитание директно в офиса на работодателя.

От този месец мобилни екипи обикалят фирми в София и Пловдив, за да проучат от какви кадри имат нужда шефовете. „Ориентираме се към работодателите с многоброен персонал и към такива, които имат голямо значение в региона“, обясни експертът от АЗ Кремена Калчева. След това експертите изготвят списък с евентуални кандидати от бюрата по труда, които да предложат на работодателите. Мобилни оператори и хранителни вериги са сред най-честите фирми, посетени от мобилните екипи, информира Монитор.

Това са работодатели, които имат офиси в цялата страна обясниха от АЗ.

От агенцията отчитат, че иновативният подход на трудовите експерти дава резултати, затова мобилните екипи ще продължават да работят.

Успешни се оказват и 30-те психолози в бюрата по труда, които помагат на останалите без препитание да се върнат на трудовия пазар. Задачата на психолозите е да мотивират трайно безработните да търсят заетост, както и да ги подготвят за етапа на търсене на препитание. В груповите занимания с психолог

безработните разиграват интервю за работа

Сухите тренировки целят да подготвят кандидатите за въпросите, които ще получат по време на срещата с потенциалния работодател, обясниха експерти. По време на „репетицията“ търсещите работа се записват с камера. След това заедно с експертите безработните анализират поведението си по време на интервюто, като се стремят да овладеят езика на тялото. Между 700 и 800 души всеки месец преминават през групови срещи с психолог. Трайно безработните, които търсят препитание повече от година, Агенцията по заетостта насочва към кейс-мениджъри. Това са посредници между търсещите препитание и институции, от които безработните могат да получат помощ. Сред клиентите на кейс-мениджърите са хора, които не могат да намерят работа, защото се грижат за болните си роднини. В тези случай експертите се свързват със социалните служби, които да помогнат при осигуряването на лични асистенти.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари