Бюджетът може да се окаже не с 3, а с 30% дефицит

0
В ресорната комисия "хвърчат" милиони за помощи, субсидии и заплати
В ресорната комисия "хвърчат" милиони за помощи, субсидии и заплати

В ресорната комисия "хвърчат" милиони за помощи, субсидии и заплати

Народните представители са се развихрили на тема "бюджет" и са изписали 212 страници с идеи за промени и допълнения към проекта на правителството за държавните приходи и разходи в остатъка от 2023 г. Това стана ясно на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която готви закона за второ четене и окончателно приемане.

Както и се очакваше, партиите се състезават и наддават с предложения за още и още харчове, като от "Възраждане" впечатляват с хиперактивност. А броят на "добавките" и сумите са стряскащи - ако бъдат приети, бюджетът може да се окаже не с 3 или 6, а с 30% дефицит, пише вестник "СЕГА".

След исканията са повече пари за читалища, училища, болници, музеи, за увеличаване на заплати в министерства, агенции и комисии, допълнителни средства за общините, за обучение на пилоти за медицински хеликоптери, за субсидиране на земеделците, за помощи за деца, за реклама на туризма и какво ли не още.

Министърът на финансите Асен Василев участва активно в дебатите, като се опитва да парира ентусиазма на народните представители да пренаписват неговия проекобюджет.

Тошко Йорданов от ИТН предложи намалените заради ковид ДДС ставки за някои стоки и услуги да се върнат на 20%. Това ще осигури 152 млн. лева, които могат да се насочат за повече инвитро процедури, за вдигане на заплати на шофьорите на линейки и др.

Данъци не бива да се променят насред годината, парираха го в рядко случващ се синхрон финансовият министър, Румен Гечев от БСП и Йордан Цонев от ДПС каза, че не е добре да се пипа ДДС в средата на годината, но той ще настоява намалените ДДС ставки да се върнат към нормален размер в следващия бюджет.

Идеята на ДПС за още 17 млн. лева подкрепа за земеделските производители пък срещна отпор от БСП Румен Гечев каза, че това е най-субсидираният сектор не само у нас, но и в Европа). А министър Асен Василев посочи, че България вече е стигнала допустимия таван на подпомагане.

Депутати си размениха и обвинения за плагиатство. Румен Гечев обвини ГЕРБ са "откраднали" предложение за още 75 млн. лева за заплати в отбраната. "Това са детски работи, тичат и преписват", коментира ядосан червеният професор.

Дебатите вероятно ще продължат до късно - заради колосалния обем работа. В първите 2 часа депутатите успяха да обсъдят само 10 страници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ...
    За еврозона сме. Там е лукса и спасението.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари