Бюджетът за 2023 година е приет на първо четене

0
БСП заявиха, че проектобюджетът на Асен Василев е със "сбъркана философия" и не отговаря на "европейските стандарти
БСП заявиха, че проектобюджетът на Асен Василев е със "сбъркана философия" и не отговаря на "европейските стандарти Снимка: БТА / архив

БСП заявиха, че проектобюджетът на Асен Василев е със "сбъркана философия" и не отговаря на "европейските стандарти

Народните представители приеха на първо четене проектобюджета на Министерството на финансите за 2023 година, предаде "Фокус".

Със "за" гласуваха 156 , с "против" 71, а с "въздържал се" - 1.

От ПГ на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" заявиха, че няма да подкрепят бюджета.

От "Възраждане" изтъкнаха, че не виждат реформи. Според народният представител Димо Дренчев заложеният ръст от 1,8% е твърде оптимистичен.

"Според мен заложеният ръст на 1,8% на БВП е малко оптимистичен. През цялата година прогнозите на МФ бяха най-оптимистични от тези на всички други институции. Рязко впечатление беше тази на БНБ, която беше за едва 0,4% ръст. Може би около 1,5% е по-реалното, но това ще видим в края на годината. Заложената инфлация от 8% е малко надценена, по-вероятно е тя да бъде малко по-ниска. Лошото е, че това ще подложи приходите под натиск и е твърде възможно заложените приходи да не могат да бъдат събрани", заяви Дренчев.

БСП заявиха, че проектобюджетът на Асен Василев е със "сбъркана философия" и не отговаря на "европейските стандарти". Според тях инфлацията надвишава заложените компенсации за пенсионерите, както и предвиденото увеличение на заплатите на служителите в администрацията, които не са получили такова през изминалата година.

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" обяви бюджета за нереалистичен. Според него проблемите са в приходната част и по-точно с очакването страната ни да приеме законодателството по ПВУ, за да може да получи втория транш средства.

ГЕРБ-СДС заяви, че ще подкрепи проектобюджета, защото това е важно за страната. Първата политическа сила обаче бе категорична, че ще настоява за

"Ние считаме, че внесеният от вас проектобюджет следва да бъде подкрепен и ние ще го подкрепим. България следва да има закон за държавния бюджет и трябва да осигурим нормалното функциониране на държавата за тази година. Оценяваме, че този бюджет показва ясно, че основен приоритет остава членството на България в еврозоната, оценяваме това, че дефицитът е 3% от БВП, както и че това не е за сметка на увеличаване на данъци и рязане на разходи.

Ние обаче имаме редица резерви. Този бюджет на практика не решава нито един проблем в българското общество и не води до сериозна реформа, в която и да било сфера от икономическия живот на страната", заяви Теменужка Петкова.

От ДПС също ще дадат своята подкрепа, но ще настояват за промени между първо и второ четене, така че да се направи преглед на макрорамката и да се заложи на по-консервативна прогноза на ръста на БВП и средногодишната инфлация.

От ПП-ДБ смятат, че предлаганият бюджет от Министерството на финансите е много добър знак за европейските партньори на страната ни.

"Приемането на бюджет с 3% означава, че България ще бъде извадена и стабилизирана. Мерките и промените ще бъдат в "Бюджет 2024“. Фактът, че не се вдигат данъците на война и ковид криза е много силен сигнал", заяви Мартин Димитров.

"Чрез този бюджет правителството изпълнява една от основните си цели и осмисля причината за своето създаване, а именно да доближи страната ни до еврозоната. С него изпращаме ясен положителен сигнал към международната финансова общност от гледна точка на предвидимост, законова и финансова стабилност, подобряване на бизнес средата и бизнес климата", заяви Ивайло Шотев.

Асен Василев увери, че заложените приходи по ДДС ще бъдат изпълнени. Той каза още, че търсеният дивидент от Българския енергиен холдинг няма да навреди на дружеството и че е напълно възможно страната ни да получи втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост. Българският парламент трябва да приеме доклад на комисията за енергиен преход и промени в Закона за енергетиката, които Министерството на енергетика трябва да пусне за обществено обсъждане. Василев увери, че не трябва да се приема либерализация на пазара за потребителите нито допълнителни ангажименти по отношение на ТЕЦ-вете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари