Бягащите голи мъже проговориха

0

За лечение и последваща рехабилитация са настанени в русенския психодиспансер двамата мъже, които миналата седмица бягаха голи по русенските улици, пише briagnews.bg.

Както вече писахме единият стресна шофьорите по бул. "Христо Ботев", защото бягал между колите.

Вторият гол бегач бе заловен в близкото до Русе градче Мартен. И двамата се съгласиха да разкажат своята история.

45-годишният Йордан не помни как е излязъл на улицата в онзи ден и дори не вярва, че с риск за живота си е бягал срещу колите по един от най-натоварените булеварди „Христо Ботев”.

Последният му спомен е, че е влязъл в банята и след това му се губи време.

"Видях полицията и линейка, а май нямаше линейка, полицията викат ай качвай се”, разказа той. Живее със съпругата си, има дъщеря Никол, която е във втори клас. Много се гордее с нея, защото е отличничка. Въпреки, че е болен от 2013 година, има диагноза шизофрения и получава пенсия, мъжът осъзнава, че трябва да се грижи за близките си. Разказа, че са потънали в кредити, но пък апартаментът в „Чародейка” бил ремонтиран. Но заради дълговете е даден на съдия-изпълнител. След няколко дни на лечение в психиатрията, Йордан твърди, че никога повече няма да тръгне гол по улиците, а ще излиза както винаги „изтупан”.

Управителят на психодиспансера д-р Теменужка Матева обясни, че човекът е диспансеризиран, последно е бил на преглед преди около месец. Трябвало е да отиде за поредната доза лекарства около 20 март.

След като не се появил, лекарите веднага се опитали да се свържат с неговата съпруга. Тъй като тя работи на смени, по цял ден е заета, имат и малко дете и не могли да я намерят.

Д-р Матева казва, че топлото време, употребата на алкохол и липсата на подкрепяща среда са факторите, които са отключили  шизофренното поведение.

 Подобен е случаят и с 30-годишният Георги, който пък бягал само по бельо по улиците на Мартен и чупел стъклата на съседите. Георги страда от биполярно разстройство.Той живее само с баща си.

Решил в първия топъл ден на пролетта да си направи слънчеви бани. Не знае защо е хукнал по улиците и защо е чупил стъклата на съседите. Тогава те се обадили на тел. 112 и медиците го прибрали в психодиспансера. Георги от малък е под наблюдението на психиатрите, но явно това не е достатъчно. Д-р Матева разказа, че в неговото семейство подкрепящата среда е много трудна.

Гледа го само  бащата, който е доста възрастен и след смъртта на бабата, която много добре се е грижила за него, ситуацията е доста по различна. Младият човек обаче твърди, че за него се грижат добре и нищо не му липсва.

Дори има компютър и интернет, не се лишава от храна и казва, че редовто си пие лекарствата.

 „Имаме сериозен ангажимент към тези хора, защото трябва да изпратим социални работници, да им се намери занимание”, каза д-р Матева. 

Оказва се, че семействата трудно могат да се спряват сами, когато имат близки с психични заболявания. Дори се срамуват да говорят за болестта им. Затова психиатрите са тези, които ще трябва да се опитат да изправят на крака болните хора.

„Това, което ще направим, е да ги оставим тук при нас на рехабилитация, за да можем да контролираме това състояние, защото в домашната среда не може да бъде контролирано”, обясни водещият русенски психиатър.

За болните психодиспансерът е не само лечебно заведение, но и убежище и място, където да намерят спокойствие от света, който понякога им е чужд.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари