Бум на измами с обяви за работа в чужбина!

0
Най-често измамниците предлагат гурбет за Полша и Словения
Най-често измамниците предлагат гурбет за Полша и Словения Видео: news7

Най-често измамниците предлагат гурбет за Полша и Словения

В началото на лятото - има ли бум на фалшиви обяви за работа в чужбина. В последните месеци зачестяват злоупотребите на посреднически фирми, показват данните на Главната инспекция по труда. Най-много измамни обяви има за работа в Полша и Словения.

В село Осеново, община Симитли още през пролетта тръгват на гурбет. Най-често в Испания и Португалия. Тук почти всяка къща е пуста, а новите къщи не са завършени, заради липса на пари. Именно това кара хората да търсят препитание на вън. Виолета има син и дъщеря.

От 5 години не ги е виждала. Казва, че са били принудени да заминат. "Има работа, има пари, важното е , че има работа. Тук сме гладни за хляб. Така беше", казва Виолета. В последните месеци зачестяват случаите на фирми "пощенски кутии", които мамят хората като им събират пари , а в много случаи не им осигуряват работа. Кандидатите плащат дори и за формуляр, издаван безплатно от приходната агенция.

Според Дина Христова от инспекцията по труда това са предимно фирми, които се създават, за да наемат едни лица, да ги командироват ги в чужбина и там отново да им искат  средства - за път, за квартири.

"След това фирмата се заличава или се прехвърля, договорите се прекратяват и те се оказват на практика, че работят нелегално там, тъй като нямат трудови договори", коментира експертът.

Легално работещите посреднически компании са около 70. На сайта на трудовата инспекция има информация за измамните практики и телефон за сигнали. Когато работникът е командирован от българска фирма, инспекцията помага и за изплащането на забавени пари. Когато договорът е с чужда компания, тя съдейства за намеса от органите в съответната държава.

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари