„Бул Инс” ще се опитат да намерят и под вола теле, само и само да не платят на близките на загиналите

0
Близки на жертвите са получили по 10 лева от компанията
Близки на жертвите са получили по 10 лева от компанията Видео: bTV

От застрахователната компания коментираха за bTV, че автобусът не е изпълнявал случаен превоз, което е условие, за да платят обезщетение.

Скандално ниски обезщетения за загиналите при автобусната катастрофа край Своге, която отне живота на 20 души. Близки на жертвите са получили по 10 лева от компанията, в която са били застраховани местата в автобуса.

Обезщетения са изплатени на трима от наследниците на загиналите, съобщиха от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Застрахователят отказва да изплати по големи суми с аргумента, че не са спазени правилата за превоз на пътници.

В отворено писмо до премиера и омбудсмана близките на жертвите определят случващото се като "черно петно за цялата държава". От застрахователната компания коментираха за bTV, че автобусът не е изпълнявал случаен превоз, което е условие, за да платят обезщетение.

Пламен Златанов губи в катастрофата тъста си. Чака месеци, за да получи обезщетение от застрахователя и един ден открива 10 лева в сметката на съпругата си. Роднините са категорични, че ще заведат дело срещу „Бул Инс”.

От застрахователната компания коментираха, че автобусът на практика не е извършвал обществен превоз, каквото е изискването на застраховката. Липсват и документи, на базата на които да се плати. Определят случващото се като "шантаж" и добавят, че дори някои документи са били фалшифицирани.

„Плащането означава, че евентуално при липсващи документи ние ще плащаме с парите на други застраховани лица. Пътният лист не покрива маршрута, списъците не са актуални. Не са представени документи, които се изискват по кодекса, за да е ясно, че има обществен превоз. Ние сме убедени в своята правота”, каза Стоян Проданов, изпълнителен директор на „Бул Инс”.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи коментираха, че ако има нарушения на пътния лист или на други транспортни разпоредби, с това трябва да се заеме „Автомобилна администрация”. Не трябва да създава проблем за плащането по валидна полица.

„Естествено „Бул Инс” ще се опитат да намерят и под вола теле, само и само да не платят на близките на загиналите”, коментира Владимир Тодоров.

Наследниците на загиналите в катастрофата, както и онези, които бяха ранени, не са получили и пари по застраховката „Гражданска отговорност”. Тя е към друга компания и за да се стигне до плащане, трябва да има и съдебно решение.

По закон застраховката „Злополука” за пътниците е 50 000 лв. за загинал, които се разпределят между неговите наследници. От Комисията за финансов надзор засега не коментират казуса.

Как човешкият живот се оказа оценен на 10 лева? Разговорът за скандалните обезщетения продължава утре в предаването „Тази сутрин”.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари