Броени дни до националното преброяване - на хартия или електронно?

0
Колкото до прогнозата - след преброяването се очаква да сме около 6 820 000 души
Колкото до прогнозата - след преброяването се очаква да сме около 6 820 000 души Снимка: БНТ

След броени дни започва националното преброяване на населението. От 7 септември- електронното, а от 18 преброяването на терен

 То трябваше да се проведе през януари, но заради ковид кризата беше отложено за септември, уточни БНТ

От Националната статистика призовават българите да се преброят електронно. Това е по-бързият и безопасен вариант, защото преброителят само ще вземе техния уникален преброителен код.

За съжаление, в момента в София са набрани едва половината от необходимите преброители. Предполага се, че причината е в Ковид кризата. Преброители продължават да отказват и в момента. Затова от Националната статистика призовават колкото се може повече хора да се преброят електронно. Казват, че това няма да е трудно, ще има помощ и от специален подпомагащ център.

До момента са набрани 20 000 преброители и 5000 контрольори, казват от Националната статистика. В по-малките общини няма проблем с набирането на желаещи, проблемът е в столицата.

Като цяло ще има проблем тъй като са малко преброителите, а тук има доста сгради, доста жилища. Надяваме се, че ще има много електронно преброени в столицата, което ще облекчи работата на преброителите - за тях ще остане да преброят само сградите, необитаваните жилища и тези, които не са са възползвали от електронното преброяване, казва Магдалена Костова, "Демографска и социална статистика", НСИ.

Ще има въпроси за жилището, за енергийната ефективност, за предметите на бита, за образованието, за етническата принадлежност. Ако някой се затрудни с попълването, ще може да отправи въпроси към специален Подпомагащ център. След попълването на анкетата се получава уникален преброителен код. Именно този код се предава на преброителя.

Преброяването на терен ще бъде от 18 септември до 3 октомври. Анкетьорите ще преброят и всички хора, които не са се преброили електронно. За преброителите са предвидени предпазни средства- маски, шлемове, дезинфектанти. Осигурена им е възможност за ваксиниране с еднократна доза.

Част от хората се отказват обаче и сега. Дали заради Ковид или нещо друго, имаме откази вече, казва Магдалена Костова, "Демографска и социална статистика", НСИ.

Трябва да се знае още, че преброяването с хартиена карта е по- дълъг процес и това е още една причина от Статистиката да призоват българите да се преброят електронно. В Словакия например 86% от населението вече се е преброило по този начин.

Колкото до прогнозата - след преброяването се очаква да сме около 6 820 000 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари