Британски компании запазват 4-дневната работна седмица и след края на експеримента

0
Окончателните резултати от опита ще бъдат представени в началото на следващата година
Окончателните резултати от опита ще бъдат представени в началото на следващата година

Окончателните резултати от опита ще бъдат представени в началото на следващата година

Когато Джо Данс получава оферта с шанса да взима пълната си заплата, но да работи само четири дни в седмицата, той е скептично настроен. „Помислих си, толкова съм свикнал да работя пет дни. Как ще предоставям същата услуга на клиентите, ако ни няма“, казва консултантът.

Но по време на 6-месечен експеримент, при който 3 хил. души във Великобритания работеха по-малко часове седмично за 100% от заплащането си, Джо Данс открива, че производителността му се е подобрила, разказва BBC, предава Investor.bg.

Експериментът приключва днес (6 декември), а резултатите ще бъдат обявени следващата година.

Опитът с 4-дневната седмица, включващ 70 британски компании, започна на 6 юни и се смята за най-голямата пилотна схема на подобен модел на работа.

В случая не става въпрос работата за 5 дни да бъде наблъскана в четири. Вместо това служителите работят за 100% от заплатата си през 80% от часовете, които обикновено биха изработили. Целта е да бъдат по-производителни.

Експериментът бе организиран от група, защитаваща по-къса работна седмица, но без загуба на заплащане.

Изследователи от университетите Оксфорд и Кеймбридж, както и Boston College следят експеримента заедно с мозъчния тръст Autonomy. Не се очаква пълните резултати да бъдат публикувани преди февруари следващата година.

Но по средата на експеримента през септември 85% от участвалите компании заявиха, че 4-дневната седмица работи добре и вероятно ще я запазят.

Данс казва: „Трябва да призная, че сгреших за всяко едно нещо, защото, нали знаете, всъщност това ни направи по-добри“.

30-годишният мъж работи като екологичен консултант за Tyler Grange – консултантска компания в сферата на околната среда с шест офиса в Англия.

Около 80 служители не работят в петък, но получават 100% от заплащането си.

Това ни принуди да бъдат по-прагматични, по-проактивни и да управляваме времето си по-ефективно, с други думи да се фокусираме върху най-критичната откъм време работа“, казва Данс.

Той е използвал свободния си ден, за да прекарва повече време с новороденото си момченце, както и за доброволческа дейност в местна програма, която помага да се върнат водни мишки обратно в дивата природа.

Петъците сега са „свещени“ и Джо казва, че наистина би се затруднил да се върне на 5-дневна работна седмица.

Той е късметлия, тъй като работодателят му е решил да направи 4-дневната работна седмица постоянна.

Работи толкова добре, че би било лудост да не я запазя“, казва управляващият директор Саймън Ърсел. „Ние сме на 101% продуктивни за 80% от времето“.

Той казва, че непроизводителните срещи бързо са били ограничени. „Всички просто искат това да продължи. Ако си на 5-дневна седмица, срещата просто ще продължава, защото запълваш времето, което имаш“.

Нещо повече, Ърсел измерва благосъстоянието на служителите си чрез приложение и казва, че те са с 18% по-малко уморени и с 10% по-щастливи от преди.

Компанията отчита над 5-кратно увеличение на хората, които се интересуват от свободни позиции в нея.

Теорията ми е, че ако дадеш на някой страхотна награда или наистина добър стимул да свърши нещо, те ще полагат наистина много усилия. И мисля, че няма по-добър стимул от времето“, казва той.

Ърсел казва, че ключово за проекта са били няколкото месеца подготовка, както и решението ефективно да затвори бизнеса си за един ден седмично, вместо да има въртене на служителите – ход, който признава, че не би паснал на всеки бизнес. Той е изгубил и двама служители, които не са искали да работят по-малко часове.

В пивоварната Pressure Drop Brewery в Тотнъм, Северен Лондон, не всички служители могат да вземат един и същ ден свободен, тъй като бирата трябва да се лее и поръчките да се изпълняват. Невинаги е било лесно проектът да се управлява, но ползите все пак са задминали предизвикателствата, казва съоснователят Сам Смит.

Щастливи сме как протече. Основният въпрос, който имахме е, че не успяхме изцяло да тестваме схемата в среда на бързи обороти... тъй като последните шест месеца не бяха добри от икономическа гледна точка по отношение на средата“, казва той.

Екипът му одобрява схемата и пивоварната ще продължи да работи на 4-дневна седмица като експеримент за още 12 месеца.

В края на миналия месец групата 4 Day Week Campaign Group отделно обяви, че над 100 компании и организации са се записали да работят по 4 дни седмично, без да намалят заплащането на служителите си. Схемата започна в началото на 2021 г.

Това е малък процент работници, но групата се надява, че това е само началото на фундаментално преосмисляне на начина, по който работим. В началото на следващата година ще се разбере колко от 70-те компании, участвали в експеримента, ще преминат по принцип на такава схема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари